Koszyk 0
Opis:
Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku, książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać ... czy można beztrosko wyrzucać stary chleb, wylewać serwatkę, marnować nać selerów, pietruszki itp. W tropiku ziarnko ryżu jest święte - tak jak w Polsce święta była kiedyś nawet zeschła skibka chleba. Książka dostarcza informacji o odmiennych od naszego sposobach odżywiania się - egzotycznych, nowych, może się przydać komuś, kogo los skieruje w tamte rejony, a jedzenie jest przecież zawsze sprawą ważną. Zapraszamy na wspólną wyprawę w krainy smaków nieznanych. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Biruta Markuza
  • 2013
  • 0
  • 386
  • 210
  • 150
  • *, 97883-7506-8900
  • 9788375068900
  • ZAWL1

Recenzje czytelników

smaczne tropiki

Ocena:
Autor:
Data:
Książka ta jest nowym wydaniem pozycji z 1990r. i jak na razie pozostaje chyba jedyną pozycją na polskim rynku poświęconą kuchniom tamtego regionu (jak się orientuję jest tylko jeszcze pozycja poświęcona kuchni Nowej Zelandii). Bardzo ładnie wydana, twarda oprawa, estetyczny druk. Można śmiało powiedzieć, że edytorsko to taka mała perełka.

A co z treścią? W książce znajdują się przepisy z Chin, Indii, Indonezji, Singapuru, Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii, Australii ... Całości dopełniają potrawy... bożonarodzeniowe oraz coś w rodzaju małego słowniczka przypraw i owoców tropikalnych i ich ewentualnych substytutów. Każdy rozdział poprzedza kilkustronnicowy wstęp omawiający kuchnię danego regionu, wpływy, podstawowe składniki, obyczaje itp. a następnie prezentowane są przepisy. Całość sprawia rzetelne wrażenie, widać, że P. Biruta wie o czym pisze i ma wiedzę na temat kuchni tego regionu. Moim zdaniem, książka ta może stać się fascynującym początkiem niezwykłej podróży kulinarnej w niezwykłe regiony, nadal niezbyt popularne wśród całej rzeszy książek kucharskich. Tym bardziej, że większość produktów dostaniemy bez trudu w Polsce.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.