Koszyk 0
Opis:
Kasza, podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Choć na wiele lat została zastąpiona przez ziemniaki, dziś ponownie jest jednym z najmodniejszych produktów na naszych stołach. W nowej, często zaskakującej odsłonie, proponuje ją Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze.pl. Prosta, bez zadęcia czy wielkich aspiracji. Smakuje pysznie zarówno solo jak i w towarzystwie. Taka właśnie jest kasza. Moż ... na z niej wyczarować niemal wszystko – zdrowe śniadanie, smaczny obiad czy słodki deser. Jak podkreśla autorka, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci. Dziś, gdy kulinarne poszukiwania idą w coraz bardziej wyszukanym kierunku, warto sięgnąć po to, co mamy w zasięgu ręki. „Dobrze jest powrócić do korzeni, podłączyć się do naturalnego potencjału ziaren i zbóż, fajnie jeść i zarażać pozytywną energią innych”. Qmam kasze to ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu, zilustrowanych pięknymi zdjęciami autorki. Maia Sobczak - psycholog, dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva Instytute w Indiach. Zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Wierzy, że w codzienności, w drobiazgach, w gestach ukryta jest miłość i siła. Prowadzi wykłady, warsztaty, indywidualnych pacjentów i dzieli się swoją pasją do jedzenia na qmamkasze.pl. Prywatnie, wegetarianka, miłośniczka wszystkiego, co naturalne i w zgodzie z naturą, mama blond urwisa Hugo, żona jednego męża.  Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Muza
  • miękka
Mniej Więcej
  • Maia Sobczak
  • 2015
  • 1
  • 240
  • 246
  • 187
  • *, 97883287-0185-4
  • 9788328701854
  • ZCY88
  • niego

Recenzje czytelników

Naprawdę zaczęłam qmać kaszę :)

Ocena:
Autor:
Data:
W moim domu rodzinnym niezbyt qmało się kaszę. Podstawowym produktem żywieniowym były ziemniory. Podobno nawet je lubiłam. Do czasu. Kiedy dorosłam, czegoś zaczęło mi w codziennym jadłospisie brakować. I tak właśnie zaczęła się moja przygoda z kaszą. Ale, ale, jak to niby gotować, z czym jeść? Odwieczne dylematy każdego świeżaka z jakiejś dziedziny. Weźmy np. taką kaszę jaglaną...gorzkie to to i papkowate. Internet wprost pęka w szwach od sposobów jej gotowania. Wiele z nich wypróbowałam ... jedne lepsze, drugie gorsze, który najlepszy? Pewnie do tej pory bym się nad tym zastanawiała, gdyby w moje ręce nie wpadła książka Mai Sobczak. I to był właśnie strzał w 10! Autorka w przystępny sposób podsuwa nam, niejako na talerzu, sposoby na różne kasze. Prosto, zdrowo i smacznie. Osobiście jestem zachwycona. Gotowanie jaglanki przestało być problemem, a żaden ryż nie smakował mi w życiu tak, jak ten podprażony przed gotowaniem na oleju kokosowym ze szczyptą kardamonu. Polecam z całego serca książkę, testowałam ją na sobie :) Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.