Koszyk 0
Opis:
137 przepisów na dania z chwastów: * sałatki * pasty i sosy * zupy * tarty i makarony * koktajle * słodkości * konfitury Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść? Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka, i ugotuj risotto z koniczyny! Pokrzywa, tasznik ... babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania! Pyszne chwasty to absolutnie niecodzienna książka kucharska. Zawiera 137 propozycji smacznych dań z roślin, których nie lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z fiołka, pokrzywy, stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!. Ewa Wachowicz Natura jest niesamowita. Karmi nas, odżywia i leczy. Nałogowo jadam pokrzywę, kurdybanek i inne chwasty – często będę sięgała po przepisy z tej wyjątkowej książki. Agnieszka Maciąg, promotorka zdrowego stylu życia Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecz!. Maryla Musidłowska, dziennikarka kulinarna Kuchnia+, Elle, In Style Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Pascal
  • twarda
Mniej Więcej
  • Małgorzata Kalemba-Drożdż
  • 2014
  • 0
  • 336
  • 245
  • 170
  • 9788376423487
  • 9788376423487
  • ZBHJH

Recenzje czytelników

Doskonała, oryginalna książka

Ocena:
Autor:
Data:
Często zdarza się tak, że czytając książkę o podobnej tematyce, odkrywamy, że przepisy są powszechnie znane, a autor danej publikacji zmienił nazwę potrawy i ewentualnie jakieś nieistotne składniki nazywając potrawę "swoją własną". W tej książce przepisy są autorskie - nie znajdziemy ich w Internecie lub innych publikacjach. Moim zdaniem autorka sama tworzyła kompozycje dań z chwastów i po wypróbowaniu podała je czytelnikom. Dania opisane w książce są wykwintne ... nieszablonowe ale co ważne łatwo i bardzo szybko "przygotowywalne". Genialna książka dla osób nie bojących się odkryć kulinarnych w polskiej kuchni oraz dla zainteresowanych zdrową żywnością, a nawet ziołolecznictwem. Na rynku dostępna jest od niedawna inna książka o podobnej tematyce autorstwa Pana Amaro. Jednak jego przepisy są znacznie bardziej wymagające a składniki mniej dostępne. W publikacji "Pyszne Chwasty" autorka opisuje poszczególne rośliny, podpowiada jak i gdzie je znaleźć (za darmo) i co z nich można stworzyć. Polecam Serdecznie. Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena