Koszyk 0
Opis:
Pierogi! Wizytówka domu, kraju, bo nigdzie nie ma tak pysznych i różnorodnych. Tanie i wyrafinowane w smaku. Wyjątkowe jak wspomnienia z dzieciństwa. Autorka podaje przepisy na pierogi gotowane, pieczone, tzw. z pieca, albo smażone w tłuszczu jak pączki; w delikatnym cieście, drożdżowym, miękkim lub chrupiącym. Na każdą okazję. I chociaż przyjmuje się, że pierogi to polska specjalność, dla odmiany można sięgnąć po włoskie, rosyjskie, węgierskie ... a nawet południowoamerykańskie i zakaukaskie specjały. Dla chętnych jest przepis na azjatyckie pierożki z krewetkami w cieście z sosem sojowym. Są też tortellini, domowe ravioli, pierogi dargijskie, kołduny, cepeliny, pielmieni... No i ruskie, oczywiście! Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Alina Stradecka
  • 2012
  • 192
  • 215
  • 160
  • 978-83-7799-898-4
  • 9788377998984
  • ZAQRU

Recenzje czytelników

Kuchenno - pierogowe rewolucje

Ocena:
Autor:
Data:
„Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce.”*

Pierogi w naszych domach to potrawa często spotykana. Z mięsem, kapustą i grzybami, jagodami a nawet pasztetem. Kto co lubi, prawdę mówiąc. Tradycyjne i te mniej tradycyjne. Kojarzą się z dzieciństwem i maminą kuchnią ...

„Pierogi nie tylko po polsku” to książka z przepisami na różnego rodzaju pierogi. Przepisy poprzedza krótka notatka o cieście pierogowym. Przepisy są podzielone na dwie części: Pierogi gotowane oraz Pierogi pieczone i smażone. Każdy przepis zawiera składniki do ciasta i nadzienia, sposób wykonania oraz ciekawostki o danym daniu. Czasami jest też dołączona fotografia potrawy. Przepisy są różne, dla każdego znajdzie się tutaj coś dobrego. Wytrawne i trochę mniej, tradycyjne, ale i nowoczesne, wegetariańskie, egzotyczne. Proste i trudniejsze w wykonaniu.

Mistrzynią kuchni nie jestem, ba, ja prawie wcale nie gotuję. Nie moja bajka, trudno. Jednak gdy tylko zobaczyłam tę pozycję i wspomniałam o niej mamie musiałam ją mieć, a raczej musiała mieć ją moja rodzicielka. Zaznaczam więc, że opinia jest jej ubrana w moje słowa, gdyż twierdzi, że jej wypowiedz nie nadaje się na opublikowania. Słowo się rzekło i obietnicy trzeba dotrzymać.

„Pierogi nie tylko po polsku” to prawdziwa skarbnica wiedzy dla osób kochających pierogi w różnym wydaniu i lubiąca eksperymentować. Sama byłam zaskoczona ilością sposobów wykonania tej, mogłoby się wydawać, prostej potrawy. Plusem tego wydania jest różnorodność, jak już było prędzej wspomniane, każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego znajdują się tu pomysły, które można wykorzystać w rodzinnym gronie jak i na jakiejś większej uroczystości. Przepisy z różnych części naszego kraju, ale i innych miejsc. Połączenia często… dziwne, ale z pewnością smaczne. Każdy sposób wykonania jest opisany czytelnie i zrozumiale.

Książka ta została wydana na papierze, który szybko się nie zniszczy podczas korzystania z niej w kuchni. Oprawa graficzna jest ładnie wykonana, dużej ilości przepisom towarzyszą zdjęcia, pokazujące jak dana potrawa wygląda. Wszystko jest opisane w sposób jednolity i bez problemu da się odnaleźć to czego akurat szukamy.

„Pierogi nie tylko po polsku” przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pichcenia. Jedna potrawa, a ile można z nią zrobić na tyle przeróżnych sposobów. Dzięki niej zaspokoicie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecamy!

* Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi)
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Pierogi

Ocena:
Autor:
Data:
Dziś kulinarnie - pomimo świątecznego obżarstwa, ta książka sprawiła, że ślinka mi pociekła i nabrałam strasznej ochoty na pierogi. Lubię wszelkie pierogi, kluchy i makarony, a tutaj znalazłam niezwykle przepisy, które na pewno zagoszczą na moim stole.

Po inne książki pani Stradeckiej już sięgałam, podoba mi się forma przekazania przepisu jego wykonania. - jasna i prosta, bez udziwnień.
"Pierogi nie tylko po polsku" to inspiracja do wykonania świetnych dan głównych ... ale również deserów i przystawek. Oprócz klasycznych przepisów na pierogi, znajdziecie tutaj pierogi na słodko, pierogi pieczone czy pierogi jarskie dla wegetarian. Mamy tutaj również przepisy na wyśmienite tortellini, pielmieni czy ravioli.
Moimi zdecydowanymi faworytami są pierogi ze szpinakiem i pierogi z kaszą gryczaną - te na pewno zagoszczą w mojej kuchni. Bardzo je lubię, ale nigdy nie potrafiłam ich zrobić.

Książka jest bardzo ładnie wydana, bogato ilustrowana, a ponadto obok każdego przepisu znajdujemy ciekawostki pod hasłem "Warto wiedzieć". Nie tylko uczymy się gotować, ale rozszerzamy swoją wiedzę - to świetne połączenie.

Zachęcam do sięgnięcia po tę ciekawą książkę i wypróbowanie przepisów.

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2012/12/pierogi-nie-tylko-po-polsku-alina.html
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.