Koszyk 0
Opis:
Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w "Twoim stylu" i audycji "Droga przez Mąkę", którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę ... a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda - Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu "piatego smaku". Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem epoki nazywał to "wyśmienitością". Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich "umami" jest smakiem "pełnym", "domykającym" inne smaki. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Łukasz Modelski
  • 2014
  • 1
  • 288
  • 235
  • 165
  • 978-83-08-05486-4
  • 9788308054864
  • ZBMRI

Recenzje czytelników

Smak - jako styl życia

Ocena:
Autor:
Data:
Smak – zmysł, który na przestrzeni wieków był przez człowieka udoskonalany, uwrażliwiany i urozmaicany. Niezbędny do życia, ale także sprawiający przyjemność, bo dla wielu jedzenie jest jedną z najlepszych rozrywek. Każda potrawa ma swój wyjątkowy i wyrazisty smak, jednakże dotąd wyróżnialiśmy cztery główne kategorie takowego: słodki, słony, kwaśny oraz gorzki. „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” autorstwa Łukasza Modelskiego to książka, która pokazuje, że istnieje jeszcze jedna kategoria ... Czy jednak ludzie są jej świadomi?

Łukasz Modelski, dziennikarz magazynu „Twój Styl” oraz prowadzący literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce, zabiera czytelnika w podróż pobudzającą zmysły. Pewny siebie czytelnik, który w swoim życiu jadł już przecież niejedno, zaczyna uświadamiać sobie to, że jednak nie do końca wszystko wie, a wręcz można by powiedzieć, że o jedzeniu wie naprawdę mało. Autor książki prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku są w stanie sporo powiedzieć. Aczkolwiek nie są to kształceni szefowie kuchni kreujący potrawy tak dziwne i tak odbiegające od codziennych realiów, iż ciężko byłoby się od nich uczyć. Tutaj wywiadów udzielają ci, którzy piąty smak odkryli sami, uwrażliwiając swoje podniebienie i ucząc się wychwytywania tego, co najlepsze. Pojawiają się więc rozmowy z takimi osobistościami jak na przykład: Agnieszka Kręglicka, Patricia Atkinson, Daniele Mazet-Delpeuch czy Charles MacLean. Takowych jest oczywiście o wiele więcej. I chociaż każda z prezentowanych osób ma swoją receptę na pogłębianie i zaspokajanie zmysłu smaku, łączy je właśnie pasja do jedzenia, niebanalnego, a zarazem tak prostego.

Czytelnik trzymający w dłoniach „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” wyrusza w niesamowitą podróż po różnych zakątkach świata. Spacerując po Paryżu, Toskanii czy zakątkach Szwecji dociera aż do Ameryki. Poznaje kuchnię, poznaje ludzi i odkrywa samego siebie, bo pod koniec tej wędrówki zadaje sobie pytanie: „I co teraz? Warto byłoby coś zmienić”. Bo jedzenie, to nie tylko pokarm. To styl życia i od jego jakości zależy to, jak będzie wyglądała nasza codzienność. Z tą książką zakosztuje się pachnącej pizzy, różnorodnych dań wegańskich czy wina, uświadamiając sobie przy tym jak majestatyczny i wyjątkowy jest tenże trunek. I człowiek ma ochotę porzucić fast foody czy też jedzenie przeładowane chemią, bo piąty smak, to smak prawdziwego jedzenia, tego, które pochodzi wprost z łona natury.

Książka autorstwa Łukasza Modelskiego to nie jest zbiór przepisów czy też porad kulinarnych. To rozmowy o życiu, o celach i osiągnięciach, w których w jakimś mniejszym lub większym stopniu rolę odgrywa zmysł smaku. Czytelnik ma okazję poznać wielu wspaniałych ludzi, którzy uchylili rąbka tajemnicy swojej codzienności. Sympatyczni, odważni i otwarci są przykładem, za którym aż chce się podążać. Przewija się tutaj niejednokrotnie pojęcie slow food. Pojawia także powrót do natury, do jedzenia pochodzącego ze znajomych źródeł – kupowanego od rolnika bądź hodowanego samodzielnie. To w pewnym sensie powrót do przeszłości, cofnięcie się wstecz, bo przecież kiedyś nie było wielkich supermarketów i nie było też konserwantów, a wszyscy jedli po prostu zdrowo.

Ta niezwykła, kulinarna podróż objazdowa, podczas której czytelnik porusza się po całej kuli ziemskiej, będzie dla niejednej osoby o wiele większą lekcją, aniżeli dotychczasowe życie. Bo największa wiedza to nie ta, która zostaje nam podyktowana, ale ta, która wskazuje nam drogę dzięki której człowiek może odkrywać wszystko sam, doświadczać i zapamiętywać. Bo poznać smak, nauczyć się go i rozwijać to nie znaczy uczęszczać do kulinarnej szkoły. Takowy poznaje się najlepiej wtedy, kiedy ma się chęci, odwagę, a nowe wyzwania nie stanowią żadnej przeszkody. I wbrew wszystkim przekonaniom, nie zawsze najlepiej smakuje w renomowanej, wielogwiazdkowej restauracji. Czasami przyuliczny bar może dostarczyć naszym zmysłom o wiele więcej wrażeń, bo liczy się nie samo dane, ale cała aura go otaczająca.

Książkę polecam obowiązkowo osobom, które kochają gotowanie. Znajdziecie tutaj wiele ciekawych spostrzeżeń, a natkniecie się także na wyjątkowe i niesamowite dania. Aczkolwiek także i ci, którzy w kuchni nie czują się zbyt pewnie znajdą w owych rozmowach coś dla siebie, bo ta książka to nie pozycja dla kucharzy. To coś dla tych, którzy cenią sobie smak. Ja dzięki niej zrozumiałam, że na ów zmysł ma wpływ naprawdę wiele czynników. A sam smak to nie tylko podniebienne doznanie, ale także wspomnienie i przyjemność , która wpływa na sposób myślenia.

„Warto patrzeć na jedzenie jako na całość – wspólnota stołu, hojność, dzielenie się, wspomaganie, wspólna radość. Człowiek nie jest stworzony do jedzenia w samotności”.
„Co innego mieć złamane serce, a co innego wyrzec się ulubionego dania. Żaden mężczyzna nie jest wart odmawiania sobie najlepszej potrawy na świecie”.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Jak smaczne jest życie...

Ocena:
Autor:
Data:
Wśród towarzyszących nam przez całe życie smaków wyróżniamy… słony, słodki, gorzki i kwaśny… Mamy też, choć chyba nie każdy jeszcze o tym wie, smak piąty … zwany umami. Naukowcy wskazują, że umami reprezentuje smak kwasu amino L-glutaminowego oraz 5′-rybonukleotydów takich jak Guanozyno-5′-monofosforan. Bardzo to skomplikowane, nieprawdaż? Mówiąc bardziej po ludzku … umami pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku i ogólnie rzecz biorąc wiąże się z szeroko pojętą przyjemnością ... To smak uzupełniający te pozostałe podstawowe, domykający je, wypełniający po brzegi. To smak, który odczuwamy nie tylko kubkami smakowymi umieszczonymi na języku, to przyjemność, która przenika całe ciało i daje lekkie uczucie błogości.

I właśnie o szeroko pojętej przyjemności, która kryje się w kuchni, w wybornym jedzeniu, aromatycznych, pobudzających zmysły napojach, w literaturze, pasjach, pracy i całym naszym życiu, w jego zwyczajnej codzienności i niecodziennej niezwykłości, z ludźmi, którzy ją odnaleźli rozmawia Łukasz Modelski w swej książce Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu. Nie ma wśród nich wybitnych kucharzy, znawców kuchni od podszewki. Są za to ludzie znani i mniej znani, którzy kosztując życia rozsmakowali się w jego pięknie. Docenili, to co czasem innym zwyczajnie umyka a w dodatku potrafią o tym pięknie i z pasja opowiadać.

Wśród rozmówców Łukasza Modelskiego znalazła się Agnieszka Kręglicka (znana restauratorka i dziennikarka, która pisze o gotowaniu m.in. w Gazecie Wyborczej), Anne Applebaum (laureatka Pulitzera, żona obecnego marszałka sejmu Radosława Sikorskiego), Aleksandra Seghi (blogerka, która całkowicie i bez pamięci zakochała się we Włoszech i włoskiej kuchni, na stale mieszkająca w ukochanym kraju, autorka książek m.in. „Smaki Toskanii”, „Słodkie pieczone kasztany”, „Zielona Toskania”), Carl Honoré (kanadyjski dziennikarz, autor książki „Pochwała powolności”, w której bada „powolne” podejście do życia), Carlo Petrini (którego uważa się za twórcę międzynarodowego ruchu Slow Food, a który zdaniem dziennika „The Guardian” jest jedną z pięćdziesięciu osób, które mogą uratować naszą planetę), Patricia Atkinson (Angielka, która wiedziona romantycznym marzeniem męża wyprowadziła się do Francji, by tam produkować wino. Małżeństwo nie przetrwało. Za to Patricia wrosła w lokalną społeczność i zaczęła produkować znakomite wino), Elizabeth Gilbert (autorka takich światowych bestsellerów jak autobiograficzna „Jedz, módl się, kochaj” czy „Botanika duszy”), Grzegorz Łapanowski (kucharz, zwany polskim Jamie Oliverem, juror polskiej edycji programu Top Chef, z pasją zbierający książki wszelakie o gotowaniu), Tomasz Kolecki-Majewicz (sommelier i koneser wina, którego codzienność to niezliczone butelki najlepszego… któż nie chciałby, by jego praca tak właśnie wyglądała?), Charles MacLean (guru pośród smakoszy whisky, który samego siebie zagrał w filmie „Whisky dla aniołów”), Côme de Chérisey (dyrektor generalny Gault & Millau czyli wydawnictwa publikującego co roku przewodniki gastronomiczne z własnym rankingiem restauracji. Znaleźć się w tym przewodniku to marzenie każdego chyba restauratora.), Danièle Mazet-Delpeuch (osobista kucharka prezydenta Mitterranda, która potrafiła zaspokoić wszelkie jego kulinarne zachcianki, lecz nie umiała porozumieć się z oficjalną prezydencką kuchnią. Kobieta prosta a tak niezwykła i ujmująca zarazem.) czy też Michel Escoffier (prawnuk Auguste Escoffier, francuskiego kucharza, który stworzył europejską kuchnię w jej obecnym kształcie. Sam Michel jest kustoszem muzeum poświęconego znanemu pradziadkowi i szefem fundacji jego imienia).

O jedzeniu, piciu i życiu zaproszeni przez Łukasza Modelskiego rozmówcy opowiadają barwnie, z pasją i sporą dawką humoru. To opowieści prawdziwe, od serca, odkrywające drobne sekrety, małe tajemnice, wielkie marzenia i radość z codzienności, która jest odzwierciedleniem największych pragnień. Opowieści o życiowym spełnieniu, które często osiągane jest ciężką pracą, najczęściej po opuszczeniu swej strefy komfortu a także przy odrobinie szczęścia to lektura ciekawa i z pewnością poszerzająca codzienne horyzonty. Warto czasem spojrzeć na świat cudzymi oczyma i uświadomić sobie jak jest piękny, barwny, bogaty i jak pasjonujące jest życie.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.