Koszyk 0
Opis:
"Kocham jabłka miłością absolutną. Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć ... W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Oto fragment wstępu do książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, autorki bloga White Plate. Wydana na papierze ekologicznym wyprodukowanym z ogryzków jabłek – Cartamela / Frumat zawiera 40 autorskich przepisów, zilustrowanych zdjęciami Krzysztofa Kozanowskiego. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Eliza Mórawska
  • 2014
  • 1
  • 144
  • 280
  • 201
  • 978-83-939782-0-5
  • 9788393978205
  • ZCAFW

Recenzje czytelników

Smakowita pod każdym względem

Ocena:
Autor:
Data:
Piękna w formie. Apetyczna w treści. Ponadto ciekawa i użyteczna.
Czy można chcieć coś więcej od książki kucharskiej? Choć już teraz, pisząc te słowa, odnoszę wrażenie, że nie oddaję prawdziwej natury tej pozycji. Bo "O jabłkach" to coś więcej niż kolejne dzieło o sztuce kulinarnej. To książka, w której przepisy, w których wykorzystany jest ten bardzo polski owoc, okraszają wspomnienia autorki. A może to zapiski Elizy Mórawskiej stanowią komentarz do przepisów ... Stawiam zatem znak równości, bo i jedno, i drugie czyta się z wielką przyjemnością, a na tak doskonale wykonane fotografie już dawno nie natrafiłam w książkach z tej dziedziny.
Każdy potrafi wykonać choć jedno proste danie z użyciem jabłek, czy będą to racuchy z przepisu od babci, czy jabłecznik wykonywany na imieniny mamy. Mórawska potrafi jednak zaskoczyć, wzbogacając nawet prosty przepis dodatkowym składnikiem, który zaintryguje i skłoni do wykonania na nowo dobrze znanego dania i odnalezienia w nim innego smaku. Do mojego domowego menu na stałe wszedł przepis na marynowane piersi kurczaka marynowane w cydrze, podane z karmelizowanymi jabłkami. Brzmi smakowicie? A to dopiero początek. Książka idealna na prezent, nie tylko dla pożeraczy jabłek.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

fajna;)

Ocena:
Autor:
Data:
na początku miałam wątpliwości czy można skomponować aż tyle dań z jabłek...i tu się można nieźle zdziwić:) bo rzeczywiście przepisy są bardzo fajne i pomysłowe. Mam wcześniejszą książkę tej Pani (white plate slodkie) i zarówno ta jak i tamta są godne polecenia!!!
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.