Koszyk 0
Opis:
Natura kuchni polskiej - Wojciech Modest Amaro Książka wybitnego mistrza kulinarnego - Wojciecha Modesta Amaro - Natura kuchni polskiej to fascynująca podróż po świecie nowoczesnej kuchni polskiej opartej na tradycyjnych, współcześnie rzadko używanych, produktach. Mistrz Amaro przypomina prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na znakomite i wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny ... morwy, pigwy i rabarbaru. Każdemu z tych składników towarzyszy artystyczne zdjęcie oraz przepis. Przepis, który podkreśla unikalność tego składnika i jego wyjątkowy atut – smak, zapach; wszystko, czym na ogół przemawiają do naszych zmysłów potrawy. Wojciech Modest Amaro mistrz kulinarny i restaurator. W 2008 wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L’Avenir”. W Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro, która w 2013 roku została, jako pierwsza restauracja w Polsce uhonorowana gwiazdką Michelin. Jest autorem dwóch książek: Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia polska XXI wieku, która w 2010 otrzymała nagrodę Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. W 2013 został przewodniczącym jury telewizyjnego reality show Top Chef a w 2014 prowadzącym polską edycję programu Hell’s Kitchen. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Wojciech Modest Amaro
  • 2014
  • 0
  • 144
  • 242
  • 302
  • *, 97883-64776304
  • 9788364776304
  • ZBPUZ

Recenzje czytelników

Nowoczesna Kuchnia najkretywniejszego kucharza w Polsce

Ocena:
Autor:
Data:
Ksiażka robi fantastyczne wrażenie , jest swietnie wydana i nie jest zwyklą ksiazką kucharską , jest przewodnikiem po inspiracjach autora , zamienionych w bardzo oyginalne dania . Użycie powszechnie nowoczesnych technologi np soust vide daje zwyklemu milosnikowi smaków Amaro , nadzieje na smakowe doznania bliskie intencjom autora ....polecam ...nie tylko dlatego ze zostala wybrana do scisłego finału ( 4 najlepszych ksiażek kulinarnych na świecie ) ale także dlatego ... że jest promocją polskich smaków ......... Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Kuchnia na miarę Amaro!

Ocena:
Autor:
Data:
Na początku grudnia w sklepach ukazała się książa kucharska Wojciecha a Amaro " Natura kuchni polskiej". Już w dniu premiery miałam okazję mieć ją w swoich rękach! Przyznam, że kupiłam ją bez żadnego zastanowienia. Byłam po prostu ciekawa jak może wyglądać zbiór przepisów najlepszego polskiego kucharza. Pierwsze wrażenie po przekartowaniu? WOW!!! Pamiętam jak bardzo byłam zachwycona tym w jak niesamowity sposbów ta książka została wydana ... Każdy szczegół jest dopracowany niemal perfekcyjnie. Książka jest dwujęzyczna (polski, angielski), okraszona przepięknymi fotografiami. Mistrz Amaro udowadnia swój ogromny szacunek do polskich produktów, które wykorzytuje w swoich daniach. Na początku prezentuje właściwości danego produktu, po czym prezentuje przepis na konkretne danie, w którym wykorzystał wcześniej opisany produkt. Wiedza Wojciecha Amaro na temat polskiej kuchni, składników, warzyw, czy owoców jest naprawdę imponująca. Mam wrażenie, że w kwestii polskich prodkutów Amaro naprawdę nie ma sobie równych. Oczywiście przepisy zaprezentowane przez mistrza Amaro w to wypadkowa tradycji i nowoczesności. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego w jaki sposób możemy w naszej kuchni wykorzystać pewne składniki. Często pewne połączenia w kuchni Amaro powodują w nas zdziwienie, a potem przekonujemy się, że to rzeczywiście miało sens. Nie będę ukrywać, że przepisy znajdujące się w książce "Natura kuchni polskiej" wcale nie są łatwe, co więcej wymagają od nas pewnej wiedzy i zdolności kulinarnych. Jeśli sądzicie, że płynąc z prądem popularności kulinarnych show bez wcześniejszych treningów po prostu wybierzecie jeden przepis z ksiażki Amaro i z łatwością ugotujecie danie na miarę Top Chefa jesteście niestety w błędzie. Nie będzie tak łatwo! Nie bez przeczyny mówi się o dobrym gotowanie jako o sztuce kulinarnej, a w przypadku Amaro to sztuka na najwyższym poziomie. Jeśli jesteście gotowi na wyzwania, sięgnijcie po tą książkę. Naprawdę warto! Jestem pewna, że nie bedziecie tego żałować. Mam wrażenie, że czasy frytury powoli się kończą, a Polacy zaczynają docecniać dobrą kuchnię. Wojciechowi Amaro ogromnie gratuluję ksiązki i życzę kolejnych sukcesów!

Recenzja pochodzi ze strony : http://www.zastrzykinspiracji.pl/
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.