Koszyk 0

Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla rodziny – rozmowa z Katarzyną Meller

Katarzyna Meller, właścicielka agencji PR, z miłości do jedzenia otworzyła niedawno włoską restaurację Porto Massimo na Saskiej Kępie oraz wydała nastrojową książkę kucharską „W kuchni Mamy i córki” - idealną na świąteczny prezent. Pasjonuje się sportem, operą, filmami oraz podróżami. Jest siostrą Marcina Mellera, pisarza i dziennikarza, niegdyś redaktora naczelnego Playboya, i Andrzeja Mellera, korespondenta wojennego i reportażysty oraz córką Stefana Mellera, byłego ministra spraw zagranicznych RP, historyka, publicysty, profesora nauk humanistycznych.

Skąd pomysł na napisanie książki „W kuchni Mamy i córki”?

Zbierałam się do jej napisania ponad dziesięć lat, ale cały czas czułam się niegotowa, wydawało mi się, że ten temat mnie przerasta. Największym „mobilizatorem” rodzinnym okazał się mój starszy brat Marcin, który wiercił mi dziurę w brzuchu w tej sprawie. A ponieważ on też przez lata zbierał się do napisania swojej pierwszej książki, to stało się to ważnym argumentem w naszych rozmowach. Że skoro on już coś napisał, to przyszedł najwyższy czas na mnie.

Jakie są pani smaki dzieciństwa?

Opisałam je w tej książce. Cała część poświęcona kuchni naszej mamy to smaki dzieciństwa: pyszne pasztety, łazanki z kapustą, pomidorowa, zrazy, bigos i mnóstwo fantastycznych wypieków, które tu się znalazły. To nasza top lista. Ustaliliśmy z braćmi, co w tej książce ma się znaleźć, jeśli chodzi o tę część dotyczącą przepisów.

Czym jest dla pani gotowanie?

Bardzo nie lubię gotować, gdy muszę. Nie przepadam za codziennym drylem. Lubię gotować dla ludzi, dla siebie tego nie robię. Jeśli zdarza się, że jestem sama w domu, właściwie nie jem. Zjem jabłko, jeśli jest, i tyle. Dużą frajdę sprawia mi gotowanie dla rodziny, to jest dla mnie najprzyjemniejsze, gdy mamy „nasiadówy”, są dzieci, gdy jest nas kilkanaście osób, to wtedy mam ogromną frajdę z gotowania.

Jakie potrawy z pani kuchni najchętniej jadają córki?

Mam dużo szczęścia, bo moje dzieci od urodzenia jedzą prawie wszystko. Mają dużą ciekawość smaków. Moja najstarsza córka, Marusia, jadła sushi mając pół roku i jej to smakowało! Je krewetki, oliwki… Tak, jak ja – jeśli jest głodna, nigdy nie zje nic słodkiego, mówi, że „chce coś konkretnego”, stąd te dania główne w książce są określone jako „konkret”. Je spaghetti, bardzo lubi zupę pomidorową, wszystkie dziewczyny to lubią. Nie są typowymi dziećmi marudzącymi przy stole, lubią jeść i jedzą dużo.

Czy kuchnia Mamy i córki różni się od siebie? Jak można je scharakteryzować?

Ta część poświęcona kuchni mojej mamy jest cięższa, ale to wynika z czasów, w których ona żyła, tak się wtedy gotowało. Ale już pod koniec życia gotowała na pewno lżej, bo wiedza dotycząca tego, co jest zdrowe, była inna. Chciałam zachować te klasyczne przepisy, bo to są smaki naszego dzieciństwa. Nie gotuję tych potraw codziennie, ale nie wyobrażam sobie świąt bez nich.

Jakie menu zaproponowałaby pani na specjalny rodzinny obiad?

W przypadku obiadów rodzinnych jest tak, że mój brat Marcin mówi, co chce zjeść, to ułatwia zadanie. Dania, które przez lata musiałam przyrządzać, to na przykład pieczona polędwica wołowa, na którą przepis znajduje się w książce. Na deser często robiłam torta caprese – ciasto włoskie z okolic Capri, które składa się z migdałów i gorzkiej czekolady. Nie wygląda ono obłędnie, ale smakuje tak, że gdy ktoś raz go spróbuje, jest uzależniony. Zawsze robię jakąś sałatę – prostą: sałata zielona, pomidory, balsamico, oliwa z oliwek – to jest właściwie taki klasyk. Albo piekę całą rybę – na przykład sandacza, ta potrawa też jest w książce opisana. Do tego dobre wino, dużo wody i tak siedzimy wiele godzin i spędzamy razem czas.

Gdzie uczyła się pani gotować?

Uczyłam się, patrząc na mamę – od urodzenia głównie pamiętam ją z kuchni, spędzała tam długie godziny. Mój tata był osobą bardzo towarzyską. W latach siedemdziesiątych, osiemdziesiątych to było normą, że codziennie z kimś się wracało do domu. Mama musiała by stale przygotowana na wizytę gości. Gotowanie w przypadku mojej mamy było codzienną wielogodzinną czynnością. Rozmawiałam z nią wyłącznie w kuchni, bo tam zawsze była. Siłą rzeczy zainteresowałam się tym, co ona robi, podczas gdy ja próbuję z nią rozmawiać. I tak wpadłam.

Otworzyła pani niedawno restaurację na warszawskiej Saskiej Kępie. Czy w menu znajdą się potrawy z tej książki?

Przejęłam istniejącą na Saskiej Kępie włoską restaurację Porto Massimo. Słynęła z ryb, owoców morza i pizzy. Utrzymałam ten profil, zrobiłam remont i odświeżyłam menu wprowadzając klasyki kuchni włoskiej z mojej książki. W ten sposób przepisy otrzymały kolejne życie.

Rozmawiał(a): Magdalena Śniecińska

Atlas kanapek świata 1 Atlas kanapek świata Adrianna Ewa Stawka Paweł Loroch
42,22 49,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Przetwory z warzyw 1 Przetwory z warzyw Jolanta Bąk
16,91 19,99
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Przez żołądek do zdrowego serca. Część 1 1 Przez żołądek do zdrowego serca. Część 1 Michael Montignac
24,11 28,50
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
365 obiadów na polskim stole Wyprzedaż 1 365 obiadów na polskim stole Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka
27,93 39,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego 1 Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego Marek Łebkowski
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia polska. Potrawy z grilla Wyprzedaż 1 Kuchnia polska. Potrawy z grilla Ewa Aszkiewicz
21,07 24,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia kresowa z Podlasia 1 Kuchnia kresowa z Podlasia Adrianna Stawska
40,19 47,50
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Wielkanoc w polskim domu Wyprzedaż 1 Wielkanoc w polskim domu Zbigniew Przybylak
8,91 9,90
Rabat 10% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki chili 1 Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki... Michael Harwood
19,90 39,90
Rabat 50% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Pasja pokoleń. Sto lat kuchni rodziny Mannów Wyprzedaż 1 Pasja pokoleń. Sto lat kuchni rodziny Mannów Bożenna Mann
41,99 59,99
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Jak to wypić Wyprzedaż 1 Jak to wypić Victoria Moore
14,63 35,90
Rabat 59% Dostępny Szybka wysyłka 24h!