Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity

Susana Osorio-Mrożek

Meksyk od kuchni Od Azteków do Adelity

7.4

(22 ocen) wspólnie z

39,00

 

Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.

Universitas
Broszurowa ze skrzydełkami

Wydanie: drugie

ISBN: 978-83-242-2378-7

EAN: 9788324223787

Liczba stron: 400

Format: 140x205mm

Cena detaliczna: 39,00 zł

Komentarze nie są potwierdzone zakupem