Koszyk 0

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca

W jej nowej książce w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

O autorce
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego, że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.

Wstęp
Po niesamowicie ciepłym przyjęciu mojej pierwszej książki wciąż słyszałam pytania, kiedy pojawi się kolejna i o czym będzie. Przyznam szczerze, że te pytania bardzo mnie stresowały i odwlekałam  początek  prac jak  tylko się dało.  W  pewnym momencie wręcz myślałam, że nie powstanie już żadna książka, bo oczekiwania są zbyt wysokie — o pomysł wciąż pytali mnie czytelnicy, producenci mojego programu kulinarnego, dziennikarze, a nawet mama. Żeby nie dać się tej presji, w każdej wolnej chwili uciekałam i oddawałam się swojej drugiej wielkiej pasji, czyli podróżom. Zjeździłam Wietnam i Tajlandię, zmarzłam w Korei, ucierałam pasty curry w Indiach, przejechałam całe  Bałkany, zgrzałam się na  targowiskach w Maroku i  rozpływałam się nad świeżym awokado w Kalifornii. W sumie odwiedziłam ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawałam od kuchni, podpatrując to, co interesuje mnie najbardziej — czyli kolejne sposoby na przygotowanie dobrze znanych warzyw. Ciekawiły mnie nowe przyprawy, nietypowe metody przyrządzania, popularne wegańskie potrawy, mało znane regionalne dania i wreszcie to, jak wyglądają stragany i targowiska. Podczas każdej podróży próbowałam setek rzeczy, spędzałam całe dnie na bazarach, notowałam inspirujące połączenia oraz spotykałam się z miejscowymi kucharzami, kucharkami i gospodyniami, wciąż szukając w nowych przepisach  odpowiedzi  na pytanie, o  czym  ma być moja  kolejna  książka. Aż  nagle po miesiącach  podróżowania  i lęku zrozumiałam,  że muszę  po prostu
napisać o tym, co inspiruje mnie najbardziej. Czyli właśnie o roślinnych przepisach z całego świata.

Ziarna dają siłę 1 Ziarna dają siłę Chrissy Freer
35,99 39,99
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Wielka uczta. Proste przepisy wegetariańskie z mojej leśnej chatki 1 Wielka uczta. Proste przepisy wegetariańskie z mojej leśnej ... Erin Gleeson
53,99 59,99
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
5,07
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta 1 Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta Praca Zbiorowa
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Grillowanie dla bystrzaków 1 Grillowanie dla bystrzaków Marie Rama John Mariani
33,16 34,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia przeciwrakowa 1 Kuchnia przeciwrakowa Richard Beliveau Denis Gingras
48,93 51,50
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Birkowie od kuchni Wyprzedaż 1 Birkowie od kuchni Stefan Birek Konrad Birek
56,91 59,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nalewki i likiery 1 Nalewki i likiery Danuta Bartosz-Czuba
35,53 42,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian 1 Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pi... Bożena Żak-Cyran
34,51 39,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ozdabianie potraw 1 Ozdabianie potraw Rudolf Biller
32,06 37,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Łasuch literacki 1 Łasuch literacki Małgorzata Musierowicz
10,79 12,90
Rabat 16% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Mięso i inne przysmaki z ogniska 1 Mięso i inne przysmaki z ogniska Carsten Bothe
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Barmańskie triki 1 Barmańskie triki David Bramwell
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ziarna dają siłę 1 Ziarna dają siłę Chrissy Freer
35,99 39,99
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Wielka uczta. Proste przepisy wegetariańskie z mojej leśnej chatki 1 Wielka uczta. Proste przepisy wegetariańskie z mojej leśnej ... Erin Gleeson
53,99 59,99
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
5,07
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta 1 Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta Praca Zbiorowa
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Grillowanie dla bystrzaków 1 Grillowanie dla bystrzaków Marie Rama John Mariani
33,16 34,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia przeciwrakowa 1 Kuchnia przeciwrakowa Richard Beliveau Denis Gingras
48,93 51,50
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Birkowie od kuchni Wyprzedaż 1 Birkowie od kuchni Stefan Birek Konrad Birek
56,91 59,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nalewki i likiery 1 Nalewki i likiery Danuta Bartosz-Czuba
35,53 42,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian 1 Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pi... Bożena Żak-Cyran
34,51 39,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ozdabianie potraw 1 Ozdabianie potraw Rudolf Biller
32,06 37,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Łasuch literacki 1 Łasuch literacki Małgorzata Musierowicz
10,79 12,90
Rabat 16% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Mięso i inne przysmaki z ogniska 1 Mięso i inne przysmaki z ogniska Carsten Bothe
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Barmańskie triki 1 Barmańskie triki David Bramwell
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni