Koszyk 0
Opis:
Napisana przez Piotr Bikonta książka poświęcona kuchni Żydów polskich. Piotr Bikont, reżyser, dziennikarz i krytyk kulinarny, kreśli w tej niezwykłej, bogato ilustrowanej książce wizję kuchni żydowskiej, dostosowanej do wymogów i gustów współczesnego odbiorcy. Oprócz przepisów na cenione przez smakoszy na całym świecie potrawy, czytelnik znajdzie tutaj także wiele cennych informacji na temat kultury i historii Żydów. Atutem książki jest jej wyjątkowa szata graficzna ... dzięki której będzie ona wspaniałym prezentem zarówno dla wszystkich miłośników wybornej kuchni, jak i kolekcjonerów pięknych książek. Piotr Bikont wraz z Robertem Makłowiczem pisał dla takich czasopism, jak "Wprost" i "Newsweek". Jest także współautorem znanych i popularnych książek, m.in. Dialogów języka z podniebieniem, Listów pieczętowanych sosem i Stołu z niepowyłamywanymi nogami.. Przewodniczący Kapituły Dobrego Smaku. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Rebis
  • twarda
Mniej Więcej
  • Piotr Bikont
  • 2011
  • 1
  • 288
  • 230
  • 190
  • 978-83-7510-384-7
  • 9788375103847
  • ZA5WL

Recenzje czytelników

Co je Balbina P.?

Ocena:
Data:
Książka pełna jest pysznych dań koszernej kuchni Żydów polskich oraz opowieści o historii, obyczajach i charakterystycznych smakach. Całość uświetniają cudowne ilustracje tworzące niepowtarzalny klimat. Publikacja idealna dla wielbicieli pięknych książek, kultury żydowskiej i oczywiście kulinariów. Większość z ponad stu sześćdziesięciu zamieszczonych w książce przepisów jest bardzo prosta do przygotowania i stosunkowo tania ... To bardzo dobra informacja zwłaszcza dla osób początkujących w kuchni albo zabieganych. Przy wielu przepisach pojawiają się krótsze lub dłuższe komentarze Piotra Bikonta dotyczące składników, historii potraw, genezy ich nazwy czy miejsca w kalendarzu żydowskich świąt. Bikont pokazuje nam swoją własną, subiektywną wizję kuchni żydowskiej, pielęgnującej tradycję, ale równocześnie dostosowanej do podniebienia współczesnego odbiorcy oraz dzisiejszych technik przygotowywania jedzenia. Olbińska zachowuje w przepisach charakterystyczne połączenia smaków, ale nie boi się też eksperymentów i nowych składników. Żydowskie przysmaki w jej wydaniu mogą stać się atrakcyjna nawet dla największych sceptyków. Do tego książka została naprawdę ładnie wydana, z licznymi kolorowymi ilustracjami. Polecam! Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.