Koszyk 0
Opis:
Bogato ilustrowany poradnik zawierający nieskomplikowane i oryginalne przepisy na przepyszne indyjskie potrawy. Wśród 325 przepisów kuchni indyjskiej znajdziemy niezwykłe przystawki, curry idealnie nadające się na dania główne, dodatki przyprawowe oraz lekkie desery. Warto skosztować kruchych smażonych bakłażanów, kremowej goańskiej zapiekanki z ryb lub jagnięcego udźca pieczonego w mogolskim stylu z aromatycznymi ziemniakami z karahi. Rozdział ... w którym zaprezentowano łatwe i szybkie w przygotowaniu dania Balti dostarczy pomysłów na niejeden posiłek. Każdy przepis jest opatrzony komentarzem na temat właściwości odżywczych. Eksperci doradzą, w jaki sposób, stosując naturalne składniki i tradycyjne techniki kucharskie, odnieść sukces kulinarny i uzyskać wspaniały efekt. Ponad 1800 barwnych fotografii, które krok po kroku prezentują sposób przyrządzania potraw. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Praca Zbiorowa
  • 2014
  • 512
  • 228
  • 176
  • 978-83-245-2077-0
  • 9788324520770
  • ZBM20

Recenzje czytelników

KOLOROWA KUCHNIA INDII

Ocena:
Autor:
Data:
Każdy, kto choć trochę interesuje się kuchnią, prędzej czy później po prostu musi otrzeć się o bardziej egzotyczne dania. Kuchnia chińska, kuchnia japońska i, oczywiście, barwna, aromatyczna kuchnia indyjska. Kuchnia pełna przypraw i niezwykłych smaków. Odległa nam i bliska. Kuchnia, którą się albo kocha, albo nienawidzi. Znacie ją i chcecie dowiedzieć się więcej? A może nie mieliście jeszcze kontaktu, a chcielibyście poznać i to najlepiej od razu z różnych stron ... Sięgnijcie zatem po niniejszą książkę, ciekawą, kompleksową i znakomicie rozpisaną pozycję, która zadowoli każdego miłośnika kulinariów.

Ponad trzysta potraw. Przepisy na tyle dań ma do zaoferowania niniejsza książka. Ponad trzy setki oryginalnych receptur wraz z poradami, jak krok po kroku uzyskać wymarzony efekt. Od doboru przyprawa, poprzez poszczególne etapy, po efekt finalny. Pikantna zupa kalafiorowa, curry z kurczaka w stylu Goa, wołowe biriani, kawałki kurczaka balti z kminkiem oraz kolendrą, ziemniaki faszerowane pikantnym twarogiem, ryż basmati z warzywami, faszerowane banany, smażone owoce z sezamem… Brzmi smakowicie? A zatem do dzieła!

Obawy odnośnie kuchni orientalnej (czy ogólnie pochodzącej z odleglejszych krajów) najczęściej są takie, że trudno jest dostać niektóre składniki. Wprawdzie w rodzimych miejscach są one popularne, jednak w Polsce nawet na półkach tematycznych czasem bywa trudno, a nie wszędzie znaleźć można specjalistyczne sklepy. I podobnych bardziej wymagających potraw nie zabrakło także tutaj (trudno by było inaczej), jednak na szczęście dominują te, które z łatwością wykonamy z ogólnodostępnych produktów. A to duży plus.

Poza tym publikacja została napisana jasno, przejrzyście i bardzo konkretnie. Autorzy sięgają do tradycji indyjskiej również pod względem metod i wykonania potraw, nie zapominają także o informacjach odnośnie wartości odżywczych. A wszystko to bardzo bogato ilustrowane (niemal 2000 zdjęć!) i pięknie wydane. Warto sięgnąć? Warto! I to jeszcze jak! Znakomita pozycja kulinarna dla miłośników indyjskiego gotowania.

Dlatego polecam bardzo gorąco. To prawdzie kompendium wiedzy w swoim temacie, więc będziecie zadowoleni. I na dodatek bardzo ładnie prezentuje się na półce.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena