Koszyk 0

Ina Rybarczyk, autorka książki "Łowcy smaków" i założycielka kulinarnego bloga True Taste Hunters, czaruje w kuchni...

Zapraszamy do zapoznania się z pełną smaków i zapachów książką kulinarną Iny Rybarczyk - kuchnią roślinną, bez glutenu i rafinowanego cukru. Autorka wyczarowuje burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także parmezan, który tak naprawdę nie jest serem! Naleśniki są zielone, a risotto nie zawiera ani grama masła. Na deser przyrządza ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie, zrobione z… batatów. W kuchni roślinnej nie ma ograniczeń! Jest za to smak pysznej zdrowej wolności.

Ina Rybarczyk
Malarka, pasjonatka jogi i dobrego jedzenia. Autorka popularnego bloga True Taste Hunters, który od 2014 roku niezmiennie zyskuje nowych fanów. Promuje zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, a jej warsztaty cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Jej filozofia
Ina Rybarczyk, autorką książki „Łowcy smaków” i założycielka kulinarnego bloga True Taste Hunters dosłownie czaruje w kuchni. Zasłynęła z tego, że nie ma dla niej rzeczy niemożliwych. Z wykształcenia magister sztuki przenosi swój artystyczny świat do czterech ścian kuchni.

Dlaczego akurat dieta roślinna?
Dieta roślinna, a dokładniej dieta oparta na nieprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego, jest bardzo bliska weganizmowi, aczkolwiek tylko w aspekcie kulinarnym. Nie przypisuję mojemu podejściu do jedzenia żadnej wyższej filozofii oprócz filozofii zdrowia, która jest bardzo prosta – jedzenie ma służyć temu, by karmić duszę oraz ciało i jak najdłużej utrzymywać je w dobrej kondycji. Ma też zapobiegać powszechnym dzisiaj chorobom cywilizacyjnym. Wierzę, że zdrowy sposób odżywiania oparty na bezglutenowych, pozbawionych rafinowanego cukru i nieprzetworzonych produktach roślinnych jest w stanie tego dokonać.

Oczywiście, będę szczęśliwa, jeśli dzięki moim przepisom osoby, które sięgają po książkę zdecydują się przejść na dietę roślinną lub chociaż zwiększyć liczbę bezmięsnych posiłków w tygodniu.

Często słyszysz pytanie, "Co ty w ogóle jesz?"
Kiedy mówię, że nie jem mięsa, nabiału ani pszenicy, zwykle słyszę pytanie: „To co ty w ogóle jesz?”. Większość ludzi nie ma świadomości, że można żyć i, co więcej, być szczęśliwym bez tradycyjnego schabowego czy steku. W dodatku wcale za nim nie tęsknić! Wciąż jednak napotykam bunt przeciw wszystkiemu, co zdrowe, a przede wszystkim zielone. Nie jemy warzyw i owoców, tłumacząc się tym, że nam nie smakują. Chętniej sięgamy po produkty intensywniejsze w smaku, to nic, że w ich skład wchodzi cała tablica Mendelejewa… Potem się dziwimy, że rośniemy wszerz, mamy zaburzoną gospodarkę hormonalną i coraz bardziej chorujemy. Szukamy magicznej tabletki, nie zauważając, że to, co nas uzdrowi, jest w zasięgu naszego wzroku – rośliny. Odkąd wraz z partnerem zrezygnowaliśmy z produktów zwierzęcych, otworzyło się przed nami okno na nowy świat – smaków, zapachów, tekstur. Nasza dieta nigdy nie była tak różnorodna. Każda odmiana kaszy, fasoli, soczewicy ma inny, niepowtarzalny smak. Smak tak pysznie uzależniający, że po pewnym czasie marzysz już tylko o nim. Wystarczy przejrzeć tę książkę, by stwierdzić, że mam rację. Burgery i kotleciki z fasoli, makarony z cukinii, a także domowej roboty parmezan, który nie jest serem, i risotto, do którego nie potrzebujemy ani grama masła - to tylko kilka przykładów na zachętę. A na deser na przykład ciasta z chia, serniki z kaszy jaglanej, banoffee z karmelem z daktyli oraz mocno czekoladowe brownie z… batatów!

Czy decyzja o zmianie diety jest trudna?
Nie będzie tak źle. Przepisy zamieszczane w książce obalają mit, że dania roślinne są trudne w przygotowaniu i pokazują, że jedzenie roślinne nie jest ani nudne, ani monotonne. Nie trzeba być wybitnym kucharzem ani spędzać wielu godzin w kuchni, by je przyrządzić. Choć niektóre potrawy na pierwszy rzut oka wyglądają na skomplikowane, w rzeczywistości nie wykraczają stopniem trudności poza zwykłego schabowego. Wystarczy odrobina chęci, ogrom cierpliwości, odwagi, pracy i masa serducha. Każdy produkt spożywczy potrzebuje odpowiedniego traktowania i trzeba się po prostu tego nauczyć. Trochę jak z nauką pływania. Książka powstała po to, by ją ułatwić. To swoiste dmuchane rękawki, które bezpiecznie utrzymają czytelnika na wodzie.

Jak zostać łowcą smaku?
Po długim czasie, kiedy kupowałam najróżniejsze, nawet najdziwniejsze produkty spożywcze, doszłam do wniosku, że w kuchni tak naprawdę liczy się prostota, a jej podstawą są produkty dostępne w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Wykorzystując moje doświadczenie stworzyłam spis podstawowych produktów roślinnych, które powinny się znaleźć w kuchni każdego „łowcy smaku”. Czytelnik znajdzie ich opis we wstępie do książki, podobnie jak kilka podstawowych przepisów niezbędnych do tego, by móc przyrządzać dania opisane w poszczególnych rozdziałach. Na przykład zwracam uwagę na to, by nie gotować w woreczku żadnej z kasz, a także ryżu, bo razem z wodą wylewamy do zlewu większość rozpuszczalnych w wodzie witamin. Pokazuję, że cukier – ten naturalnie występujący w świeżych daktylach, które uwielbiam, czy syropie klonowym, współwystępując z witaminami, makro- i mikroelementami, odżywiają nasz organizm. Podpowiadam czym kierować się przy wyborze oleju kokosowego , który wyróżniam spośród wszystkich olejów roślinnych, i który zajmuje w mojej kuchni bardzo ważne miejsce. Rozszyfrowuję także czym są nieaktywne płatki drożdżowe, karob, agar oraz dlaczego, i do czego ich używam. Zanim czytelnik zacznie na dobre gotować, przygotuje ze mną własne mleko migdałowe, masło orzechowe czy tahini. I tak, krok po kroku, przepis po przepisie odkryje, że poszukiwanie smaku to prawdziwe i zdrowe uzależnienie, wręcz łowcza pasja!

Wywiad z Iną Rybarczyk
W ciągu kilku lat twoje życie zmieniło się nie do poznania. Przeistoczyłaś się z nieznanej szerokiej publiczności studentki ASP w rozpoznawalna i poważaną blogerkę propagującą zdrowy styl życia i dietę roślinną. Jak doszło do tej przemiany? Co ją wyzwoliło?

Byłam jednym z was, którzy starają się żyć zdrowo i aktywnie. Początkiem był sport – siłownia, bieganie, dziś ashtanga joga. Naturalnie, jak u wielu ludzi aktywnych, moje myśli zaczęły skupiać się wokół zdrowego odżywiania. Na początku pojmowałam je zupełnie inaczej. Ufałam temu, czego nauczono mnie w domu i wmówiono w reklamach. Jako wegetarianka stawiałam na duże ilości nabiału, by zapewnić ciału jak największej ilości białka. Pomimo aktywności fizycznej i „zdrowego jedzenia” mój organizm nie funkcjonował perfekcyjnie, choć wtedy tego nie czułam... Kluczowym momentem była poważna choroba taty mojego Marka, następnie w krótkim odstępie czasu zachorowało wielu naszych bliskich. Kilku straciliśmy. Jak każdy człowiek w takiej sytuacji, zaczynasz szukać odpowiedzi na pytanie „dlaczego?”. W księgarni wpadła mi w ręce książka Nowoczesne zasady odżywiania dr. Campbella. Ona była kamieniem milowym, który rozpoczął wielką rewolucję w moim życiu...

Wykluczenie mięsa, wszelkich produktów odzwierzęcych, glutenu i cukru - to spore wyzwanie. Opowiesz, jak Ci się to udało? Działo się to stopniowo, czy była to jedna, radykalna decyzja? I przede wszystkim, co ta decyzja zmieniła w Twoim życiu?

Tak, to spore wyzwanie, choć mnie było łatwiej, bo wraz z Markiem stanowiliśmy wspierającą się drużynę. Pierwszy krok, czyli decyzję o przejściu na dietę roślinną, podjął on. W moich najbardziej zwariowanych myślach nie pojawiłaby się idea, że osoba uwielbiająca mięso zechce podjąć się takiego wyzwania. A że od dawna czułam, że też chcę pójść tą drogą, zgodziłam się. Po roku wykluczyliśmy gluten. Z rafinowanym cukrem było najłatwiej, bo zawsze go unikaliśmy. I tak zaczęła się nasza przygoda. Poszliśmy drogą, z której nie ma odwrotu, gdyż więcej zyskaliśmy, niż musieliśmy poświęcić. Zmieniło się wszystko, począwszy od jakości snu, wyglądu naszej skóry i włosów po np. zlikwidowanie bólów stawów. Gdy innych dopada grypa, my czujemy się jedynie osłabieni. Nasze organizmy są silniejsze niż były kiedykolwiek wcześniej.

Osiągnęłaś wiele, opowiedz jednak, czy spotkałaś się również z przeszkodami. Co było największą trudnością i jak ją pokonałaś?

Przeszkody pojawiają się cały czas. Nauczyły mnie one wytrwałości. Jako smakosz twarogu walczyłam z moją słabością kilka lat... Jestem tylko człowiekiem i wiem, że czytelnik mojego bloga i książki też nim jest. Może dlatego łatwiej jest nam się porozumieć.

Prowadzisz sporo warsztatów z gotowania, podczas których z dużą cierpliwością podchodzisz do ich uczestników. Z tego, co wiem, nie jesteś też ortodoksyjna w swoich żywieniowych poglądach i potrafisz zainspirować do zmian żywieniowych nawet prawdziwych mięsożerców. Jak to robisz, że tak skutecznie zarażasz swoją pasją innych?

Wydaje mi się, że powoduje to właśnie moja otwartość. Na moich warsztatach każdy spotyka się ze serdecznością. Nieważne, czy na co dzień je mięso czy nie. Wspólnie gotujemy, żartujemy, jemy... Pragnę nauczyć tym ludzi, że spędzanie czasu w kuchni może być wielką przyjemnością, i zainspirować ich, by wspólnie gotowali w domu. Co do zagorzałych mięsożerców, uważam, że najgorszą formą edukacji jest atak, pouczanie i wymaganie, że nagle ktoś przestanie jeść to, co kocha. Wielu ludzi nie zna prawdziwego smaku kuchni pozbawionej produktów zwierzęcych, więc zamiast gadać, warto im po prostu ją pokazać. Masz mięsożernych przyjaciół? Zaproś ich do siebie i zamiast pouczać, że powinny jeść więcej warzyw i owoców, podaj im swoje roślinne danie popisowe. Nie musi być ono skomplikowane. Może to być prosty w wykonaniu, pyszny orientalny krem marchewkowy, pieczona dynia podana z rukolą i soczewicą albo powalające każdego na kolana daktyle nadziewane masłem orzechowym. Sukces murowany!

Kolory, smaki, nietypowe połączenia i niekończące się eksperymenty - tak właśnie wygląda twoja kuchnia. Co było dla ciebie największym kulinarnym odkryciem (może mistrzowskie połączenie, sekretny składnik)?

Moja kuchnia wciąż samą mnie zaskakuje i ekscytuje. Czuję się jak przy płótnie, tworząc nowe, abstrakcyjne dzieło. Największym odkryciem, które było przełomem dla mnie i mojego bloga, było stworzenie ptasiego mleczka z chia, które funkcjonuje w książce pod nazwą „ptasia lekkość z chia”. Z kilku składników stworzyłam deser, który od ponad trzech lat jest jednym z popularniejszych w sieci, kopiują go nawet restauracje. Po tym, jak stworzyłam ten przepis, blog ruszył w szalonym tempie. Pojawili się jego wierni fani, a ja uwierzyłam, że prowadzenie go ma sens.

Jedną z obaw, które mogą powstrzymywać przed kuchnią roślinną jest ta, że przepisy są skomplikowane. Na swoim blogu i w wydanej książce przekonujesz, że wcale tak nie jest. Od których przepisów powinni zacząć laicy?

Tak, czytelnika może przestraszyć długa lista składników potrzebnych do wykonania przepisu. Część produktów to jednak przyprawy, które wspaniale wzbogacają danie, nadając mu głębokości smaku. Nie musimy się też obawiać, że czegoś nie mamy w domu. We wstępie dokładnie objaśniłam, co i czym można zastąpić. Nie masz syropu klonowego? Nie ma sprawy! Użyj syropu daktylowego, a nawet i miodu, jeśli nie jesteś weganinem. Nie musisz też mieć wszystkich mąk bezglutenowych. Wystarczą trzy ulubione, którymi według wskazówek będziesz zastępować te przeze mnie proponowane. Na moje warsztaty często przychodzą kompletni laicy i świetnie radzą sobie ze wszystkimi daniami. Bo problem nie tkwi w braku umiejętności, ale niedokładnym czytaniu przepisów. No a jeśli ktoś się wręcz boi gotowania, niech zacznie od carpaccio z buraka i pistacji, spaghetti z awokado i suszonymi pomidorami czy trufli chałwowych z ciecierzycy. To banalnie proste dania, które zaskakują swym smakiem. Raz, dwa, trzy – i trzydaniowy obiad gotowy!

Jak narodził się pomysł na książkę i czym się ona różni od innych książek kucharskich dostępnych na rynku? Przepisy, które się w niej znajdują, można też znaleźć na blogu, czy są wśród nich nowości?

Książka kulinarna była moim marzeniem, odkąd zaczęłam prowadzić bloga. Było to jednak marzenie nierealne, odległe, bo przecież osób, które dzielą się swoimi przepisami w internecie są tysiące. Od razu wiedziałam, jak moja książka będzie wyglądać i do kogo ją skieruję. Nie chciałam, aby była to jedna z podobnych pozycji na rynku i szybko na nim zapomniana. Co ją różni? Po pierwsze, nie jest to książka tylko dla wegan, ale dla ludzi chcących odżywiać się zdrowo, a także dla tych zmagających się z różnymi alergiami pokarmowymi. Przepisy są w 100 % roślinne, pozbawione glutenu i rafinowanego cukru. W książce skupiamy się przede wszystkim na zdrowotności jedzenia i pokazujemy, że może iść ona równolegle z jego wybornym smakiem. Smakiem, który bez obaw możesz zaserwować gościom czy krytycznej teściowej. Połowa książki to najlepsze i najpopularniejsze przepisy z bloga, tzw. perełki, druga część to same nowości. Poza tym czytelnik dowie się czym są np. karob czy nieaktywne płatki drożdżowe, a także jak zamiennie stosować mąki bezglutenowe, tak by móc swobodnie poruszać się w przepisach.

Komu zadedykowałabyś swoją książkę? Czy jest ktoś, kto Cię zainspirował? I komu byś ją poleciła najbardziej?

Moją książkę dedukuję każdemu, gdyż moim marzeniem jest przemycić potrawy kuchni roślinnej do czterech ścian kuchni wszystkich, nawet tych, którzy nie chcą rezygnować z mięsa. Będę szczęśliwa, jeśli czytelnik choć w niewielkim stopniu zmieni swój sposób odżywiania i zwiększy ilość produktów roślinnych w swojej diecie i diecie swoich dzieci. Jeśli chcesz zmienić jakość swojego życia, poczuć się lepiej we własnym ciele – to książka właśnie dla ciebie!

Czy gotowanie i pieczenie przy unikaniu tylu składników jest wyzwaniem - co byś powiedziała komuś, kto bardzo chciałby przeprowadzić taką zmianę w swoim sposobie odżywiania, ale zastanawia się, czy da radę? Jaki jest twój przepis na wytrwałość?

Oczywiście, jest to w pewien sposób wyzwanie, ale takie wyzwania podejmujemy zawsze, kiedy uczymy się czegoś nowego. Porównuję to często do nauki pływania, gdyż wchodzimy w obce dla nas środowisko, które wydaje się nam nienaturalne. Szybko jednak przekonujemy się, że woda jest nam przyjazna, a przebywanie w niej daje więcej frajdy, niż nam się przedtem wydawało. Przepisem na wytrwałość jest otwarcie umysłu i rozejrzenie się wokół siebie. Często nieznane nam składniki są tak naprawdę do dostania w większych marketach, tylko nigdy ich nie szukaliśmy. I nie przejmujmy się, jeśli nam coś nie smakuje. Przecież nie musimy lubić czegoś tylko dlatego, że jest zdrowe. Próbujmy, eksperymentujmy, obserwujmy siebie i to, jak zmienia się nasz smak. I najważniejsze –bądźmy przygotowani na to, że jakieś danie nam nie wyjdzie. Na tym polega nauka gotowania. Napisałam książkę tak, aby ją jak najbardziej ułatwić. By była swoistymi dmuchanymi rękawkami pomocnymi w nauce pływania.

Materiały prasowe Wydawnictwa Rebis

Kiełbasy własnego wyrobu 1 Kiełbasy własnego wyrobu Bernhard Gahm
23,60 27,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Alfabet ciast 1 Alfabet ciast Zofia Różycka
31,41 34,90
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia roślinna 1 Kuchnia roślinna Opracowanie Zbiorowe
31,50 35,00
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Koktajle z fantazją 1 Koktajle z fantazją Bibiana Behrendt
42,22 49,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta 1 Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta Praca Zbiorowa
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Grillowanie dla bystrzaków 1 Grillowanie dla bystrzaków Marie Rama John Mariani
33,16 34,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia przeciwrakowa 1 Kuchnia przeciwrakowa Richard Beliveau Denis Gingras
48,93 51,50
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nalewki i likiery 1 Nalewki i likiery Danuta Bartosz-Czuba
35,53 42,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Pasta, czyli makaron po włosku 1 Pasta, czyli makaron po włosku
25,30 29,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian 1 Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pi... Bożena Żak-Cyran
34,51 39,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Psychologia autoprezentacji w kuchni 1 Psychologia autoprezentacji w kuchni Aleksandra Banasiewicz-Tnerowicz
30,37 35,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ozdabianie potraw 1 Ozdabianie potraw Rudolf Biller
32,06 37,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Łasuch literacki 1 Łasuch literacki Małgorzata Musierowicz
10,79 12,90
Rabat 16% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata 1 Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata Marta Dymek
52,43 69,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia naturalna 1 Kuchnia naturalna praca zbiorowa
25,37 29,99
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów 1 Domowe kiełbasy. 100 najlepszych przepisów Warren R. Anderson
26,91 29,90
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Zdrowe koktajle Polecamy 1 Zdrowe koktajle Ewa Chodakowska
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia na plebanii 1 Kuchnia na plebanii Łukasz Modelski
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Smakoterapia 1 Smakoterapia Iwona Zasuwa
37,43 49,90
Rabat 25% Przedsprzedaż, Premiera 27.09.2017 r.  
Przepiśnik Mickey 1 Przepiśnik Mickey
29,99 39,99
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia Grecka 1 Kuchnia Grecka George Calombaris
59,93 79,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Food Pharmacy 1 Food Pharmacy Lina Nertby AURELL Mia CLASE
37,99 44,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Smaki Kuchni Włoskiej. Sztuka Kulinarna i Najlepsze Potrawy 1 Smaki Kuchni Włoskiej. Sztuka Kulinarna i Najlepsze Potrawy Umberto Galimberti Giovanni Ballarini
171,00 190,00
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Obsługa kelnerska. Klasa mistrzowska 1 Obsługa kelnerska. Klasa mistrzowska Praca Zbiorowa
50,76 60,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Rób co chcesz tylko gotuj. 5 przemian w kuchni i w życiu 1 Rób co chcesz tylko gotuj. 5 przemian w kuchni i w życiu Ewa Dobek
29,53 34,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
ErVegan. Roślinna kuchnia dla każdego 1 ErVegan. Roślinna kuchnia dla każdego Eryk Wałkowicz
46,45 54,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni