Koszyk 0
Opis:
Książka kucharska charyzmatycznego finalisty programu MasterChef z 2015 roku.  Adam Kozanecki dał się poznać widzom jako kreatywny kucharz i intrygujący gawędziarz, związany lokalnym patriotyzmem z rodzinnym Uniejowem. Wszystkie te wątki znajdziemy w jego pierwszej książce, której dodatkową wartością są pięknie sfotografowane potrawy, zachęcające do skorzystania z unikalnych przepisó ... w na zupy, dania główne, desery, przekąski, przetwory i różne niedające się łatwo zaklasyfikować arcydzieła sztuki kulinarnej. Smacznego i… wesołego! Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Feeria
  • twarda
Mniej Więcej
  • Adam Kozanecki
  • 2016
  • 1
  • 208
  • 190
  • 260
  • 978837229-555-2
  • 9788372295552
  • ZD8Z7
  • niego

Recenzje czytelników

Zanurz się w książkach rodem z niebios mówi, że...

Ocena:
Autor:
Data:
ADAM KOZANECKI JEST OSOBĄ ZNANĄ MI GŁÓWNIE Z PROGRAMU MASTERCHEF. JAKO FINALISTA TEGO PROGRAMU BYŁ PODPATRYWANY PRZEZ NAS, WIDZÓW, BARDZO DŁUGO. JEGO HUMOR I ZAPAŁ DO TWORZENIA NOWYCH POTRAW NIE USZEDŁ UWADZE BYSTREMU OKU. MAJĄC POD UWAGĘ WSZYSTKO TO, CO WIEM O SPOSOBIE GOTOWANIA PANA ADAMA I JEGO DOKONANIACH W PROGRAMIE, POSTANOWIŁAM POZNAĆ BLIŻEJ JEGO KSIĄŻKĘ KUCHARSKĄ. NIEWIELE BOWIEM OSÓB WIE, ŻE JESTEM ZAPALONĄ KUCHARKĄ WŁADAJĄCĄ SMAKIEM TYCH, KTÓRZY SKOSZTUJĄ MOICH POTRAW ... GOTUJĘ Z PRZYJEMNOŚCI DLA SIEBIE I MOICH BLISKICH. MÓWI SIĘ BOWIEM, ŻE PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA. :)
Nie uszło mojej uwadze to, jak piękne i zachęcające są zdjęcia potraw w tej książce. Już samo patrzenie na nie zbudza w brzuchu poczucie pustki i głodu. Pierwsze co, to właśnie z nimi zaczęłam się poznawać. W książce kucharskiej przyciągają mnie nie tyle opisy, ile to, jak dana potrawa wygląda naocznie, na TGZ. „talerzu”. Lubię zaskakiwać swoją drugą połówkę ciekawą oprawą, a zarazem harmonią smaku. Biorąc w ręce tę pozycję, przeanalizowałam ją najpierw pod tłem graficznym, a później opisowym. Wszystkie potrawy zamieszczone przez Adama Kozaneckiego nie są spotykane w każdej kuchni dnia codziennego. Zobaczymy w niej tradycyjne potrawy, ale i bardzo nowoczesne. Goszczą tutaj potrawy bardzo wyrafinowane, bogate zarówno w smaki i przyprawy. Dla głodnych nowych wyzwań i pomysłów ta książka kulinarna jest czymś bardzo przydatnym.

W debiutanckiej książce Adama Kozaneckiego znajdziemy przepisy na śniadania, domowe przetwory, zupy, desery itp. Wszystko pogrupowane jest i przypisane do swojej kategorii, dzięki czemu nie w sposób jest się w niej nie odnaleźć. Znając już na tyle swoje kuchenne poczynania powiem, że przepisy nie są trudne. Pokuszę się, by powiedzieć, że nawet osoba stawiająca swoje pierwsze kroki w gotowaniu, znajdą w niej dużo pokrzepiających dla siebie zadań. Nadmienię również, że lektura nie niesie ze sobą zbyt wielkich kosztów, jakie należy przeznaczyć na kupno składników. Każda zwykłą gosposia może sobie pozwolić na smaki tu ukazane. Bardzo pozytywną oprawą do całej książki staje się uwydatniony humor autora. Dzięki temu, jak i sposobie, w jaki pisze, książka stała się moją ulubioną lekturą kucharską.

Jestem obecnie przed zrobieniem przepisu tego autora, dlatego nie pochwalę się tutaj swoją potrawą. Zrobię to jednak zaraz po tym, jak oczyszczę swoją lodówkę z obecnego bałaganu oraz, kiedy nie będę miała już co „włożyć do garnka”. Wtedy oczywiście pójdę na zakupy by kupić wszystkie potrzebne produkty do jednego z dań tego autora. Jestem pewna, że nie pominę kuszącego risotta szafranowego. Kusi mnie sam jego wygląd <3. Kochane blogerki, kucharki i inni, polecam Wam zajrzeć do tej książki by zdobyć nieco doświadczenia w kuchni, jak i zebrać więcej doświadczeń z nią związanych. Mam nadzieje, że się nie zawiedziecie. :)

Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Gotujemy z finalistą MasterChefa?

Ocena:
Autor:
Data:
"Gotowanie jest super!" to nie kuchnia świata z krewetkami czy innymi egzotycznymi potrawami. To nasza polska wizja smacznego posiłku. Autor nie tylko proponuje bardzo proste a zarazem przepyszne potrawy, które z odpowiednio dobraną dekoracją zdobią kolejne strony. W całej książce znalazłam zaledwie kilka składników, których nazw nie znam. Poza nimi wszystko jest w zasięgu ręki czy kieszeni zwykłych polskich kucharek i pań domu. Adam duży nacisk kładzie na smak poprzez użycie przypraw ... ziół i charakterystycznego połączenia składników.

Przy każdej potrawie znajdziemy nie tylko potrzebne składniki, dokładny opis wykonania (wraz z czasem i temperaturą pieczenia w piekarniku oraz komentarzami autora), ale również czas przygotowania i liczbę porcji. Bardzo przydatnym drobiazgiem jest sznureczek pozwalający zaznaczyć przepis, do którego chcemy szybko powrócić.
Jak efektywnie podsumować opisywanie takiej lektury? Chyba najbardziej pasującym słowem będzie: Smacznego! :)

całość recenzji i foto: http://czytelnicza-dusza.blogspot.com/2016/04/adam-kozanecki-gotowanie-jest-super.html
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.