Koszyk 0
Opis:
MARY ROACH powraca z nową, fascynującą książką! Uwielbiana przez czytelników autorka "BZYKA i SZTYWNIAKA" tym razem RUSZA W SZALONĄ PODRÓŻ PO PRZEWODZIE POKARMOWYM. Bez względu na to jak smaczną potrawą się delektujecie, jedzenie zawsze rozpoczyna swoją wędrówkę od jednego końca przewodu pokarmowego, by po jakimś czasie zakończyć ją w drugim. Co się dzieje w trakcie? Chcielibyście wiedzieć, ale wstydzicie się zapytać? Mary Roach postanowiła to sprawdzić. Przepytała naukowców i lekarzy ... za pomocą maleńkiego cyfrowego aparatu podejrzała życie stu trylionów lokatorów naszych wnętrzności i dokładnie przestudiowała bristolską skalę uformowania stolca. Nawet przeszczep bakterii kałowych nie zdołał jej obrzydzić! Dzięki temu i my możemy poznać odpowiedź na dręczące nas pytania: * Dlaczego tak lubimy chrupiące potrawy? * Jak to się dzieje, że żołądki nie trawią same siebie? * Czy zaparcie może doprowadzić do zgonu? I czy właśnie z tego powodu umarł Elvis? Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Znak
  • miękka
Mniej Więcej
  • Mary Roach
  • 2014
  • 1
  • 352
  • 205
  • 135
  • 978-83-240-2523-7
  • 9788324025237
  • ZBCME

Recenzje czytelników

Godna polecenia

Ocena:
Autor:
Data:
Znam poprzednie książki Mary Roach, więc sięgając po „Gastrofazę” wiedziałam, że będę zadowolona z lektury, a przy okazji poszerzę swoją wiedzę na temat żywienia/jedzenia/trawienia. Amerykańska autorka pisze z dziennikarskim zacięciem, zdając relację z wyśledzonych badań oraz eksperymentów i wywiadów, w których wzięła udział. Na pewno nie jest więc banalnie, a od jej niecodziennych opowieści trudno się oderwać. Oczywiście książka jest arcyciekawa i chciałabym podkreślić jedną rzecz – chemię ... Przeczytałam jeż niejedną książkę traktującą o dietach, ostatnio o chemii w jedzeniu i jestem zaskoczona i jednocześnie usatysfakcjonowana, że Mary Roach potwierdziła naukowo wszystkie poprzednie podejrzenia. Co to znaczy? Ano na przykład, że jedząc ogórki rozkoszujemy się spreparowanych chemicznie zapachem, który pozwala nam się cieszyć ze zdrowego jedzenia. To nie jedyny przykład, ale daję wam możliwość samodzielnej penetracji książki. Wspaniała, oryginalna i bardzo pożyteczna rzecz! Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Rewolucje pokarmowe

Ocena:
Autor:
Data:
Pomimo wszechobecnej mody na zdrowe żywienie, większość z nas wciąż podchodzi do posiłków zupełnie bezrefleksyjnie. Nie wiemy, co jemy, można powiedzieć. Po przeczytaniu książki nasze podejście na pewno się zmieni, z prostego powodu – wzrośnie wiedza i świadomość tego z czym musi zmagać się nasz organizm. Ci, którzy już mieli okazję czytać jakąkolwiek książkę Mary Roach z pewnością nie będą mieli oporu przed sięgnięciem i po tę. Nie rozczarują się, bo dziennikarka trzyma poziom ... Duża dawka informacji, oczywiście z pierwszej ręki, mnóstwo ciekawostek, solidna dawka dobrego humoru – tego na pewno nie zabraknie. Czyta się świetnie, chwila i już mamy przed sobą ostatnią stronę. Polecam każdemu, bardziej wrażliwych ostrzegam przed podjadaniem podczas lektury. Niech się miło czyta! Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.