Koszyk 0
Opis:
Szymon Kubicki Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu fotografie potraw: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka / Facet i Kuchnia Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposó ... b nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi. Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia. Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania! Szymon Kubicki (ur. 1977) — wrocławianin; z wykształcenia prawnik, z zawodu redaktor muzyczny, z zamiłowania kucharz. Od trzech lat dzieli się swoimi przepisami z internautami, prowadząc serwis, w którym od kilkunastu miesięcy publikuje przepisy wyłącznie na potrawy bez glutenu. Facet i Kuchnia to szereg inspiracji na oryginalne, lekkie i zdrowe posiłki oraz kreatywne wykorzystanie w ich przygotowywaniu najróżniejszych sezonowych darów natury. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Szymon Kubicki
  • 2015
  • 1
  • 332
  • 248
  • 174
  • 9788308-06005-6
  • 9788308060056
  • ZCS06
  • niego

Recenzje czytelników

Dieta bezglutenowa nie musi byc nudna

Ocena:
Autor:
Data:
Potrzeba wyeliminowania glutenu motywuje do działania i wówczas nasza kuchnia staje się bardziej kreatywna. Wykorzystujemy więcej warzyw i owoców do kolorowych i smacznych dań. W tej kuchni, jak udowadnia Autor, nie ma nudy, a zaprezentowane potrawy aż kuszą, by je zrobić i zjeść. Dzięki tej diecie wyrabiamy w sobie nowe, ważne nawyki jak np.czytanie etykiet produktów i świadome kupowanie.

Omlet z kurkami ... ziołami i lekką sałatką - foto Autor
W książce Szymona Kubickiego znajdziecie 130 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery. Bajecznie kolorowe i smakowite. Całość podzielona jest na 20 rozdziałów według rodzajów używanych produktów. Mamy więc m.in. rozdziały dotyczące pomidorów, ziemniaków, szparagów, dyni, jabłek i gruszek, serów, mięsa, ryb, ale również bakalii i czekolady. Ułatwia to poszukiwanie przepisu i dostosowanie go do posiadanych produktów.
Najbardziej podoba mi się kwintesencja, tak ujęta przez Autora:

" Próbuj, kombinuj, eksperymentuj, łącz smaki, ciesz się gotowaniem i dziel się swoją radością z bliskimi."

Nie traktujcie więc przepisów jako ostateczność i "zło konieczne". Mile widziana jest kreatywnośc i własne pomysły, powstające na podwalinach przepisów Szymona Kubickiego.
Ja czuję się zachęcona do działania i do wprowadzenia zmian w mojej kuchni - Wam tego również życzę :)

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2015/08/facet-i-kuchnia-smacznie-kreatywnie-i.html
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Piękna i pomysłowa

Ocena:
Autor:
Data:
Moją najnowszą kulinarną fascynacją jest książka autora bloga o gotowaniu Facet i Kuchnia. Przyznam szczerze, że dopóki nie dowiedziałam się o planowanej premierze wydawniczej, nie wiedziałam, że gdzieś w otchłaniach internetu facet z brodą gotuje różne zdrowe pyszności. Teraz już go znam i mogę śmiało powiedzieć, że adres, pod którym rezyduje, dołączy do mojej sporej i ciągle rosnącej listy ulubionych stron o gotowaniu ...

Od zawsze zazdrościłam Amerykanom ich wspaniale wydawanych książek kucharskich. Dobra oprawa graficzna stoi u nich na równi z wartością i użytecznością samych przepisów. Na szczęście od paru lat na naszym rodzimym rynku zmienia się wiele w kwestii poradników kulinarnych. Są równie piękne, co inne gatunki, a może nawet o niebo od nich lepsze, bo na widok przykuwających wzrok fotografii jedzenia od razu chce się gotować.

Na stronę wizualną "Faceta i kuchni" nie mogę narzekać. Jest piękna, pełna soczystych barw, taka właśnie, jaka powinna być kuchnia - nie tylko smaczna, ale świetnie wyglądająca na talerzu. Fotografia gra tu rolę równorzędną do przepisów, a autorką zdjęć jest żona autora Małgorzata Napiórkowska-Kubicka.

Książka jest w przeważającej części wegetariańska, choć znalazło się w niej miejsce na dwa mięsno-rybne rozdziały. Układ tematyczny, widoczny w spisie treści, uważam za niezwykle trafiony. Zamiast podziałów na typy posiłków (śniadania, zupy, dania główne, przekąski, wypieki), przepisy ułożone zostały w grupach, według wiodącego składnika. To naprawdę wygodne, bo moje gotowanie zaczyna się zwykle od ochoty na określony produkt. Dziś, na przykład, chodził mi po głowie szpinak. W części poświęconej daniom z nim lub/oraz jarmużem (który wielbię równie mocno), znaleźć można trzy ciekawe dania obiadowe i jedno śniadaniowo-przekąskowe.

Motywem przewodnim książki przede wszystkim unikanie glutenu i pustych kalorii, które dostarcza. Jak pisze autor, chodzi o urozmaicenie diety i kreatywniejsze podejście do żywienia. Nie choruję na celiakię, ale właśnie rezygnacja z mąki pszennej czy żytniej to dla mnie najrozsądniejsze podejście do odchudzania. Nie diety cud, głodówki czy odmawianie sobie kolacji, a makaron ryżowy zamiast zwykłego na obiad, podobnie jak śniadaniowa frittata jako alternatywa dla tradycyjnej kanapki.

Same przepisy są pyszne, pełne smaków i aromatów, kolorowe, kuszące, kreatywnie proste i naprawdę uniwersalne - można nimi uraczyć zarówno najbliższych jak i gości. Wszyscy będą zachwyceni, bo tak dobrze wyglądające i smakujące dania przypadną do gustu każdemu. Chyba, że jest się wyjątkowo wybrednym człowiekiem, choć również na takich autor znalazł sposób - przykładem jest wytrawna nutella dla tych, którzy nie przepadają za owocowymi deserami.

Kuchnia gotującego faceta idealnie wpisuje się w moje upodobania kulinarne. Większość składników - szczególnie pochodzenia roślinnego - uwielbiam i często używam w gotowaniu, choć znajdą się też pojedyncze przypadki, gdzie będę musiała wtrącić swoje trzy grosze. Książka zawiera sto trzydzieści przepisów i na pewno sporo czasu zajmie mi przekopanie się przez całość, ponieważ nie ma tam dania, którego nie chciałabym przyrządzić w domu.

Jedno jest pewne - nie zabraknie mi pomysłów na obiady przez kilka kolejnych miesięcy. Takie książki kucharskie naprawdę warto mieć na swojej półce - po części również jako alternatywę dla lansujących się w mediach profesjonalnych szefów kuchni. Przede wszystkim jednak cieszę się z jej posiadania, bo lubię eksperymentować w kuchni, a to właśnie umożliwią mi przepisy gotującego brodacza. Szczerze polecam, nawet największej kuchennej sierotce - tak przejrzyście opisanych przepisów nie da się zepsuć!

Recenzja z: www.bookloaf.blogspot.com
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.