Koszyk 0
Opis:
Co tak naprawdę wiemy o produktach, które zjadamy? W sklepach spożywczych wybieramy kuszące wyglądem towary, nie myśląc o ich pochodzeniu. Nie znamy zatem przerażającej strony procesu ich produkcji, ukrytej pod płaszczykiem eleganckich sklepowych opakowań. Własnymi pieniędzmi napędzamy działania, których świadomie nigdy byśmy nie poparli. Tę ponurą prawdę odsłaniają Peter Singer, jeden z największych autorytetów współczesnej filozofii, i Jim Mason ... pisarz i prawnik wyczulony na problemy środowiska naturalnego. Wyruszają w szokującą, choć pouczającą podróż przez tajemnice, które producenci żywności wolą przemilczeć. Tak docierają do pytania: jak kupować i jeść etycznie? PETER SINGER urodził się w 1946 roku w Melbourne w Australii. Studiował na Uniwersytetach: Melbourne i Oxfordzkim. Jest profesorem bioetyki w University Center for Human Values w Princeton i w Centre for Applied Philosophy and Public Ethics przy Uniwersytecie? Melbourne. Jest autorem wielu książek. JIM MASON urodził się w 1940 roku w Superior w stanie Wisconsin. Jest autorem książek, działaczem na rzecz ochrony środowiska i prawnikiem specjalizującym się w prawach ludzi i zwierząt. Dorastał na farmie w Missouri. Ukończył prawo na University of Missouri School of Law. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Peter Singer, Jim Mason
  • 2012
  • 1
  • 472
  • 230
  • 150
  • 9788375543940
  • 9788375543940
  • ZAQUI

Recenzje czytelników

Etyka – jak to się je?

Ocena:
Data:
Singer i Mason podeszli do problemu etyki w jedzeniu w bardzo oryginalny i praktyczny sposób. W książce przedstawiają trzy amerykańskie rodziny obrazujące trzy różne podejścia do kwestii odżywiania (niezdrowa dieta oparta o mięso, nabiał, ziemniaki; mniej mięsa i produkty bio; weganizm). Przyglądają się produktom, które trzy rodziny wkładają do sklepowych koszyków, pytają o powody takich a nie innych wyborów, a następnie przedstawiają czytelnikom drogę danego produktu od producenta do klienta ... Możecie tu przeczytać w jakich warunkach hodowane są zwierzęta, czym są karmione, jak wygląda ich życie, ubój, przetwórstwo. Singer i Mason cytują różne badania, artykuły i przytaczają opisy skandalicznych warunków, w jakich żyją zwierzęta hodowane przemysłowo – a raczej warunków, w jakich czekają na śmierć. Analizowanie zwyczajów żywieniowych trzech „modelowych” rodzin jest dla autorów punktem wyjścia do przedstawienia problemu w znacznie szerszej perspektywie (dezinformacja, niszczenie środowiska, wyzysk pracowników). Autorom wcale nie chodzi o to, by zasypać czytelników drastycznymi opisami i namawiać wszystkich do przejścia na weganizm. Chcą jedynie pokazać, jak to wszystko naprawdę wygląda, jak ważne jest świadome podejmowanie wyborów – w sklepie, restauracji, we własnej kuchni. Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.