Koszyk 0
Opis:
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru ... substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Łukasz Łuczaj
  • 2013
  • 1
  • 320
  • 250
  • 195
  • 9788310123787
  • 9788310123787
  • ZAYNS

Recenzje czytelników

dzika kuchnia

Ocena:
Autor:
Data:
"Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja to książka kulinarna inna niż wszystkie, jakie miałam w rękach, oraz kopalnia wiedzy o roślinach.
Jej wnętrze jest zaskakujące - rośliny, o których Autor nam opowiada, powszechnie uznawane są za chwasty, zielsko. Nie zwracamy na nie uwagi, a okazuje się, że można z nich zdziałać prawdziwe cuda.
Wszelkie zioła i "zielsko" bardziej kojarzyły mi się dotychczas z ich wykorzystaniem do celów leczniczych niż do pożywienia. Oczywiście ... niektóre rośliny nie są mi obce, ale inne wprawiły mnie w zdumienie - np. kandyzowany dzięgiel, czy gołąbki zawijane w liście podbiału.
Przyroda jest przez nas zdecydowanie niedoceniana!

Pan Łukasz pokazuje nam jak zrobić coś z niczego, jak przygotować smaczne i pożywne potrawy z roślin, które mamy w zasięgu ręki. Informacje podane są w prosty i jasny sposób, a całość jest bogato ilustrowana.

Bardzo spodobała mi się rubryka "UWAGA! Nie pomyl z ..." znajdująca się przy informacji o każdej z roślin. Pokazano tam opisywaną roślinę i inne, które są do niej podobne, a często trujące. Różnice są opisane i zilustrowane - dla mnie rewelacja!

Ta nietypowa książka kucharska ma piękną formę - twardą, lakierowaną okładkę, sztywne kartki, jest bogato ilustrowana. Książka zawiera, oprócz informacji i przepisów kulinarnych, niezwykle ciekawe felietony. To interesującą pozycja - bogactwo informacji zawarte w pięknej formie!
POLECAM!


http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2013/06/dzika-kuchnia-ukasz-uczaj.html
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

miła i smaczna odmiana

Ocena:
Autor:
Data:
W naszej kuchni najczęściej króluje pomidorówka i schabowy. A tu niespodzianka, co jeszcze można jeść. Aż miło książkę oglądać, a jeszcze lepiej próbować tych popularnych chwastów. Nie chodzi o zdobywanie księżyca lecz o urozmaicenie codziennych posiłków. Smacznie, zdrowo, ciekawie i tanio... Czemu próbować? A dlaczego nie?!
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.