Koszyk 0
Opis:
"Doskonała kuchnia" Marii Marciszewskiej to smakowita opowieść o sztuce dobrego gotowania i wszelakich przyjemnościach stołu, zachwycająca i zaskakująca obfitością i różnorodnością dań i wyrobów na każdą okazję i każdą porę roku. Przypomniane w niej zostały wypróbowane przepisy, od najskromniejszych do najwykwintniejszych, które dawniej stosowano w najrozmaitszych odmianach w polskich domach zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie brak tu również mnóstwa cennych informacji praktycznych, porad ... przestróg i wskazówek, jak prowadzić dom, podejmować gości czy przechowywać żywność i tym podobnych. Prezentowane potrawy z mięsa, ryb, jarzyn, grzybów, wyroby cukiernicze, nalewki, zapasy spiżarniane i wiele, wiele innych specjałów wywodzi się z tradycji staropolskiej, regionalnej, a także kresowej. Tajniki ich przyrządzania przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niektóre receptury przywędrowały do Polski z innych krajów, nawet z odległego Orientu, i tu się zadomowiły. Część z kolei weszła na trwałe do kuchni międzynarodowej, gdzie stosowane są "a la polonaise". Choć dzisiaj już - z racji niedostępności niektórych ingrediencji, a przede wszystkim rozrzutności ponad miarę czy niefrasobliwości dawnych pań domu, przerastającej nasze wyobrażenia o zdrowej diecie - trudno na przykład sprawiać raki kopami lub piec baby drożdżowe z kilku tuzinów jaj, pozostałe przepisy trafiają jednak we współczesne upodobania kulinarne i zasługują na ocalenie od zapomnienia. Niezwykle barwny sposób narracji rozbudza wyobraźnię oraz przywołuje smaki i aromaty, którym trudno się oprzeć. Smakosze i miłośnicy sztuki kulinarnej oraz wszyscy, którzy lubią czytać o jedzeniu, w książce odnajdą wiele inspirujących pomysłów wartych wypruwania. Bon appetit! Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • M. Marciszewska
  • 2013
  • 1
  • 986
  • 185
  • 147
  • 978-83-05-13622-8
  • 9788305136228
  • ZAZR1

Recenzje czytelników

Dobra tradycja

Ocena:
Autor:
Data:
Ogrom przepisów miło zaskakuje. Dużo tu tradycyjnego gotowania bez egzotycznych dodatków i ulepszaczy. Książka spodoba się fanom panującej mody na jedzenie zapomnianych warzyw np. brukwi. Dobra będzie dla tych, którzy zaczynają przygodę z gotowaniem i nie są jeszcze zorientowani co można zrobić z danych produktów. Wadą może być to, że od czasu jej pierwszego wydania minęło już trochę czasu i zmienił się asortyment naszych sklepów. Nie wszystko możemy kupić z taką łatwością jak przed laty ...
Ja jestem zadowolona z zakupu i zaczynam testować tzn. "gotować doskonałą kuchnię".
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.