Koszyk 0
Opis:
Kucharz, który skradł serca telewidzów przygotował kolejną książkę! Powstała na podstawie programu telewizyjnego "Doradca smaku". Michel Moran dzieli się doświadczeniami, zachęca do sięgnięcia po zioła oraz przyprawy i przygotowywania we własnej kuchni smacznych dań. Udowadnia, że bazując na własnym guście, smaku, sposobie doboru składników oraz kulinarnych wspomnieniach, każdy z nas może stworzyć potrawy godne najlepszych szefów kuchni. Książka zawiera 80 różnorodnych przepisów na potrawy ... których powstawanie utrwalone zostało "krok po kroku" na fotografiach. Zamieszczone w książce kody QR odsyłają do filmów wideo przedstawiających sposób przygotowywania potraw. Znany kucharz, restaurator i juror polskiej edycji programu "MasterChef" stara się pokazać, jak ogromne są możliwości zastosowania w kuchni ziół i przypraw. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Muza
  • miękka
Mniej Więcej
  • Michel Moran
  • 2014
  • 1
  • 176
  • 200
  • 160
  • 978-83-7758-672-3
  • 9788377586723
  • ZBDF0

Recenzje czytelników

Smacznie i na wysokim poziomie

Ocena:
Autor:
Data:
Jak pysznie, niezbyt drogo i w sposób niewymagający profesjonalnej znajomości sztuki kulinarnej przygotować posiłek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy, tego dowiedzieć można się z najnowszej książki kulinarnej Michela Morana, znakomitego szefa kuchni, właściciela restauracji Bistro de Paris, który zaskarbił sobie przychylność wielu spośród widzów polskiej edycji programu MasterChef pełniąc w nim rolę jednego z jurorów. Jego sławne "oddaj fartucha" ... budzi nadal uśmiech na niejednej twarzy, w tym również i mojej.

Nie będę nikogo oszukiwać. Nie jestem kucharką idealną, ba należę raczej do grupy średniaków. Dlatego też ważne dla mnie jest by przepis, który chcę w swoim kucharzeniu wykorzystać był maksymalnie nieskomplikowany, prosty, czytelny i niepozostawiający jakiejkolwiek wątpliwości, która w ostatecznym rezultacie mogłaby w sposób negatywny wpłynąć na efekt moich kulinarnych wysiłków. Pragnę przy tym, by przyrządzane przeze mnie danie było smaczne, pożywne i zarazem efektowne.

Takie właśnie są zaproponowane przez Michela Morana przepisy zawarte w książce "Doradca smaku". Zaprezentowane przez autora przepisy podzielone zostały w sposób przeze mnie do tej pory niespotykany. Szef kuchni dzieli bowiem dania według smaków. Mamy zatem na samym początku smaki słone z zapiekanką z dyni, de volaillem, zupą pomidorową (moją ukochaną zupą tu przygotowaną w sposób absolutnie niebanalny), dorszem zapiekanym czy żeberkami. Wybór dań słonych jest znaczny. Smaki słone zdecydowanie w książce Michela Morana przeważają, dając moc przepisów choćby na niezapomniany obiad. Kolejno prezentowane są dania pikantne, wśród których odnajdziemy m.in. przepis na pilaw, kolorowe szaszłyki, kurczaka orientalnego czy stek. Po pikantnym przychodzi czas na smak słodki. A wśród słodkości znajdziemy przepis m.in. na sałatkę z kurczakiem i rodzynkami, polędwicę wieprzową ze śliwkami i kasztanami oraz typowo słodkie desery jak beignets z jabłkami czy tarta fine z jabłkami i sosem toffi.

Przepisy zaprezentowane przez Michela Morana są czytelne, kolejne kroki są opisane w sposób prosty i klarowny. Każdy przepis ma wyszczegółowione dodawane do dania przyprawy i czasem również na stronie odnaleźć można krótką ciekawostkę mówiącą o jednej z nich. Przyprawy są zresztą bardzo ważnym elementem samej publikacji. To one przecież w sposób fenomenalny wpływają na to, jak nasze kubki smakowe odbierają podane na stół danie. Im autor poświęcił sporo miejsca. Na wnętrzu okładki książki znajdziemy również szczegółowe tabele, które w prosty sposób pomogą nam dobrać przyprawy do wykorzystywanych przez nas produktów. Uważam to za świetne i bardzo ułatwiające gotowanie rozwiązanie, które sprawi, że nasze dania staną się jeszcze smaczniejsze.

Wszystkie przepisy zaprezentowane w książce Michela Morana powinny być wykonalne w polskich warunkach zaopatrzeniowych. Raczej nie spędzimy całego dnia na poszukiwaniach jakiegoś dziwacznego i niemal niedostępnego składnika. Przyjemniejsze jest przecież samo gotowanie?

Wszystkie przepisy są bogato ilustrowane zdjęciami, które sprawiają, że po prostu ślinka ciec zaczyna. Dodatkowo na każdej stronie ze zdjęciami prezentowanych dań zawarty jest kod qr, który można po prostu zeskanować np. smartfonem i już po chwili na ekranie prezentowany jest film ukazujący krok po kroku jak przyrządzić dane danie. 80 pysznych przepisów sprawi, że można zarówno na co dzień, jak i od święta delektować się wspaniałymi potrawami. Polecam.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Nieco inna książka kucharka

Ocena:
Autor:
Data:
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przemyśleniami nad książką kucharską "Doradca smaku" Michaela Morana. Autor to restaurator, juror programu MasterChef, kucharz. Nie jest to jego debiutancka książka. Wcześniej napisał "Moje smaki". Omawiana pozycja to zbiór 80 łatwych przepisów, co jest najważniejsze dla takiego laika w kuchni jak ja. Niestety nie mogę się pochwalić talentem kucharskim, choć podobno pieczenie ciast idzie mi lepiej...

Ale wracając do meritum ... Wszystkie tutaj zaprezentowane przepisy zostały wcześniej przyrządzone na wizji w programie "Doradca smaku". Każdy z nich oparty jest o niepowtarzalny, odpowiedni dobór przypraw i ziół, które (jak każdy wie) poprawiają smak każdej potrawy. Jesteśmy również świadomi, że gdy przedobrzymy z ilością dodatków to niestety nic dobrego z tego nie wyniknie.

Dla mnie ogromnym zaskoczeniem było to, że przepisy w książce zostały podzielone według smaków. Jeszcze w żadnej innej książce kucharskiej tego nie widziałam. Najwięcej jest potraw słonych (aż 65), następnie są pikantne (7) i słodkie (8). To dość dziwne, że jest tu taka dysproporcja pomiędzy ilością przepisów słonych a pozostałymi. W moim domu rodzinnym często robiło się potrawy pikantne i byłam trochę zdziwiona a wręcz zawiedziona tak znikomą ich ilością, ponieważ je lubię.

Ze strony wizualnej pozycja prezentuje się bardzo miło dla oka. W każdym przepisie spotkamy kolorowe zdjęcia poszczególnych etapów wykonywania dania. Na ich widok można zgłodnieć. Pod przepisami można napotkać na ciekawe informacje na temat użytych w nich przypraw i odnajdziemy tam również kod QR, dzięki któremu można obejrzeć na urządzeniu kompatybilnym film ukazujący wykonanie danej potrawy. To niezwykle pomocne - szczególnie gdy nie jest się zbyt biegłym w gotowaniu. Na końcu jest spis treści, ale nie alfabetyczny - tylko według kolejności stron. To też wzbudziło we mnie zdziwienie. Na wewnętrznej stronie okładki dołączono tabelę, która pomaga w doborze odpowiednich przypraw do potraw. Dla mnie jak znalazł.

Szkoda, że nie dołączono do przepisów informacji o ich kaloryczności, czasie wykonania całego dania i koszcie potrawy. Z racji tego, że mam notorycznie mało czasu, ciągle się odchudzam i nie jestem miliarderką - stała by się wtedy książką dla mnie idealną. Ale czy są rzeczy doskonałe? Mimo tej niewielkiej wady uważam, że warto zapoznać się z powyższą publikacją. Smacznego...
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.