Koszyk 0
Opis:
„W tej książce Basia dzieli się swoimi największymi sekretami, najwspanialszymi przepisami i rodzinnymi historiami. Czytając Dom pełen smaku, przenosimy się w czasie, zmieniamy państwo, a nawet kontynent. Jedno jest pewne – zawsze jest smacznie i elegancko, w końcu nazwisko Ritz zobowiązuje!”. Ania Starmach Zasmakuj w domowej kuchni, poczuj przyjemny dreszcz dalekich wypraw i wybierz się za kulisy programu MasterChef! Basia Ritz prezentuje klasyczne przepisy na dania ... które można przyrządzić w prosty sposób, ale i wystawnie. Opowiada o swoich kulinarnych mistrzach i mistrzyniach. Zdradza tajemnice rodzinnej kuchni i przywołuje smaki dzieciństwa. Zabiera nas w podróż po niezwykłym świecie jej ulubionych przysmaków – konfitur z wiśni, barszczu z uszkami, pieczeni rzymskiej, alzackich podpłomyków. Dowiedz się, dlaczego sernik Pani Tereski jest taki pyszny, jak zdobywa się przepis na chili con carne i które danie najlepiej leczy szaleństwa karnawału. Odkryj, jakie jest najszybsze ciasto świata i czemu w rodzinie Basi urządzano aż dwie Wigilie. Książka zawiera 70 przepisów na przepyszne dania – wytrawne i na słodko. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • Pascal
  • twarda
Mniej Więcej
  • Basia Ritz
  • 2013
  • 232
  • 270
  • 205
  • 978-83-7642-240-4
  • 9788376422404
  • ZB8N7

Recenzje czytelników

Dom pełen smaku.

Ocena:
Autor:
Data:
Basia Ritz - finalistka 1 edycji polskiego Master Chef'a. Muszę przyznać, że kojarzyłam, kto to, jednak bliżej się nią nie interesowałam aż do pewnego dnia ok. miesiąc temu, kiedy wpadłam na szalony pomysł obejrzenia wszystkich odcinków wspomnianego wyżej programu. Powiem Wam, że zakochałam się w tej kobiecie, która zawsze pomagała innym uczestnikom, miała dla nich dobre słowo, a gdy coś szło nie tak brała odpowiedzialność, jak na prawdziwego kapitana przystało ... W finale wykazała się niezwykłą finezją smaków i tak została 1 polskim Master Chef'em.


Jej debiutu literackiego nie miałam okazji trzymać w rękach, jednak coraz bardziej jestem skłonna ku jego zakupowi. Niemniej, gdy dowiedziałam się, że wydała swoją autorską książką ,,Dom pełen smaków" wiedziałam, że mu się nie oprę, tym bardziej, że zbierał same pozytywne recenzje. Właściwie, to wcale się temu nie dziwię ;)



Pozycja została podzielona na rozdziały. Jak widać są one bardzo barwne, co już przyciąga mój wzrok. Zaraz po nich znajduje się kilka słów od Basi, dotyczących konkretnego działu. Jak możemy się dowiedzieć, już od małego próbowała półproduktów i dzielnie asystowała Babciom w przygotowywaniu potraw.



W dziale ,,Smak dzieciństwa" znajdziemy receptury na zupy, desery, ciasta, konfiturę, ryby. Jednym słowem, na wszystko, co Basi Ritz kojarzy się z dzieciństwem. Na początku znajduję się kilka zdań objaśnienia na temat danego przysmaku. Następnie składniki i sposób wykonania. Tutaj znajdziemy także uwagi, mające na celu, aby danie wyszło perfekcyjne.



Jak wiecie Basia będąc młodą kobietą wyemigrowała razem za Rodzicami do Niemczech, gdzie do dziś mieszka. Tęskniąc za rodziną znalazła kochającego Męża. W swojej kuchni wykorzystuje głównie produkty z bazarów. Na jej stole pojawiają się zarówno polskie, jak i zagraniczne przysmaki.



,,Na obcej ziemi", czyli receptury w większości na dania, o których mogliśmy już gdzieś usłyszeć, jak np. Zupa z soczewicy, czy Omlet cesarski. Nie zabraknie jednak nowatorskich, jak dla mnie połączeń smaków. W tym doskonale sprawdzi się Kaszanka z jabłkiem i ziemniakami, Knedle drożdżowe z powidłami śliwkowymi, a także Mule po nadreńsku.



Basia od najmłodszych lat podróżowała. Teraz także ma swoją mapę miejsc, gdzie chciałaby pojechać i poznać ich regionalne smaki. Nieraz bywało niebezpiecznie, niektórych dań dotąd nie odtworzyła w domowym zaciszu, a jeszcze inne nauczyły ją wydobywania smaku.



Barwne, bardzo apetyczne potrawy wprost zachęcają do tego, żeby sięgnąć po specjały kuchni z całego świata i wypróbować je w swojej kuchni. W niektórych znajduje się także krótki wstęp, pokazujący historię dania i wskazujący na jego pochodzenie.



Ostatni rozdział to chyba najbardziej wyczekiwany przeze mnie ,,MasterChef od kuchni". Już w programie było widać, że Basia Ritz kocha gotować. Za każdym razem spod jej noża i dzięki fantazji wychodziły przepyszne nowe dania. Bardzo się cieszę, że i w tej książce nie zabrakło działu związanego z jej udziałem w programie Master Chef. Był to sprawdzian jej umiejętności, z którym świetnie sobie poradziła !



Podsumowując, najnowsza książka Basi Ritz jest pełna smaków, tak, jak jej dom. Sama autorka to bardzo ciepła i życzliwa osoba, co mogłam zauważyć podczas jej udziału w programie. Cudowne ilustracje, różnorakie dania to coś, co z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. To pozycja pełna inspiracji, podobnie, jak jej blog.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

ciekawe przepisy

Ocena:
Autor:
Data:
ciekawe dania, smaczne potrawy i każdy jest w stanie przygotować te pyszności,
Polecam,
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.