Koszyk 0
Opis:
Książka kucharska, której bohaterką jest ulubiona przez wszystkich czekolada w najrozmaitszych wariantach. Kuszące i wyśmienite receptury na ciasta, desery, czekoladowe ozdoby i słodkości. Wyjątkowe wydanie idealne na prezent!
Mniej Więcej
  • Eric Lanlard
  • 2013
  • 176
  • 255
  • 195
  • 978-83-280-0092-6
  • 9788328000926
  • ZB9WC

Recenzje czytelników

Różnorodnie, ale zawsze czekoladowo...

Ocena:
Autor:
Data:
Książka składa się z następujących rozdziałów:
Wypieki; Desery i puddingi; Trufle i inne specjały; Napoje, sosy, kremy.
Książkę rozpoczyna krótka historia czekolady oraz opis procesu temperowania czekolady, na końcu znajdziemy indeks.
Są tu receptury na brownies, babeczki, ciasteczka, herbatniki, gofry, musy, tarty, torty, rolady – jest po prostu różnorodnie, wszystkiego jest po trochu, jednaj więcej tu ciasteczek, musów, deserów niż treściwych wypieków.
Przepisy są przejrzyste ... w pierwszej kolumnie wymienione są składniki, druga kolumna to opis wykonania ciasta. Po wstepnej lekturze mogę stwierdzić, że przepisy w sporej większości nie zawierają składników mało znanych nam, Polakom i nie są "udziwnione", czego możnaby było się spodziwać po obcojęzycznej pozycji. Zaznaczyłem już wiele przepisów, które czekają na swój dzień (charlote czekoladowo-morelowa, tort opera, królewski torcik porzeczkowy z okładki). Nie mogę niestety podpowiedzieć Wam, czy ciasta bądź desery z przepisów Erica Lanlarda wychodzą, do tej pory wypróbowałem tylko przepis na "Delikatnie słone ciasto karmelowe" i zaliczyłem klapę :-(
Książka jest ładnie wydana, na błyszczącym papierze. Okładka solidna, gruba. Prawie każdemu przepisowi towarzyszy duże zdjęcie. Z tego też powodu przepisy to mniej niż 50% objętości książki. Ilustracje piękne i kuszące. Książka przyjemna dla oka, nie zaskakuje jednak grubością. 178 stron to troche mało w stosunku do dość wygórowanej ceny.
Uważam, że książka będzie pięknym prezentem nie tylko dla miłośników czekolady, ale także dla miłośników domowych wypieków w ogóle. Słodkiej lektury.
Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Wrota do czekoladowej krainy....

Ocena:
Autor:
Data:
Pięknie wydana książka. Otwierając ją mamy wrażenie wkradania się do czekoladowej krainy rozkoszy podniebienia . W przepisach królują czekolada ciemna, deserowa i biała ( idealny mix) oraz pyszne owocowe dodatki. Przepisy są proste do wykonania, ale jednocześnie wyrafinowane i składają się ze składników łatwo dostępnych w każdym osiedlowym sklepiku.

Polecam!

Idealna pozycja na prezent dla niej!
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.