Koszyk 0
Opis:
esteśmy uzależnieni od soli, cukru i tłuszczu. Najwięksi producenci żywności używają tych trzech prostych składników do tworzenia jak najbardziej kuszących produktów jak najmniejszym kosztem. W książce Cukier,sól,tłuszcz, wyróżniony Nagrodą Pulitzera dziennikarz śledczy Michael Moss opisuje, w jaki sposób doszło do takiej sytuacji. Jego sugestywna, barwna opowieść ... przeplatana jest historiami zaczerpniętymi z poczynań niektórych spośród najbardziej znanych (i dochodowych) przedsiębiorstw i marek ostatniego półwiecza. Drobiazgowe i wnikliwe badania mocno osadzają tę pozycję w realiach i pozwalają spojrzeć na problem z innej perspektywy. To otwierająca oczy, zdumiewająca podróż za kulisy świata producentów wysoko przetworzonej żywności. Po jej odbyciu możesz zmienić swoje nawyki żywieniowe. Na zawsze.Czy jesteś gotowy na poznanie prawdy o tym, co wkładasz do koszyka? Żywy, błyskotliwy reportaż Mossa nie pozostaje obojętny na przyjemności płynące z konsumpcji śmieciowego jedzenia – ociekającego apetycznym tłuszczykiem i wyzwalającego w mózgu uczucie przyjemności – a zarazem bezlitośnie analizuje stojące za jego produkcją manipulacje, mające tylko jeden cel: zyski. Bardzo smakowite, a zarazem skręcające kiszki spojrzenie na żywność, którą kochamy, a jednocześnie jej nienawidzimy. „Publishers Weekly” Lektura obowiązkowa dla świadomego konsumenta „The Wall Street Journal” „Grubasy są tylko w Ameryce”. Nieprawda. Polacy tyją na potęgę. Już prawie co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. Jak donosi Światowa Organizacja Zdrowia, nasze jedenastolatki są najgrubsze w Europie. O tycie dzieci oskarżani są rodzice, dyrektorzy szkół, ajenci stołówek i sklepików szkolnych. A sumienie producentów żywności? Książka Michaela Mossa jasno pokazuje, jak wysoką cenę płacimy za ich słone, tłuste, słodkie i coraz bardziej bezwartościowe jedzenie. Katarzyna Bosacka, autorka programu „Wiem co jem" w TVN Style Jeśli myślisz, że odżywiasz się zdrowo, bo jesz płatki śniadaniowe, jogurty i produkty light – jesteś w błędzie! Gdy stan błogości po jedzeniu traktujesz jako efekt zbilansowanej diety – mylisz się! Jeżeli błogosławisz w duchu producentów, którzy ułatwiają ci życie, podsuwając półprodukty i gotowe „domowe” dania – brniesz w ślepą uliczkę! Armia naukowców pracuje nie po to, abyś był zdrowy, ale by zmusić cię do kupowania określonych produktów! A pamiętaj – jesteś tym, co jesz! Ta książka zmieni twoje myślenie, zbudzi uśpioną czujność i sprawi, że staniesz się zdrowym i świadomym konsumentem! Małgorzata Raducha, I Program Polskiego Radia Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Michael Moss
  • 2014
  • 456
  • 240
  • 160
  • 978-83-7579-300-0
  • 9788375793000
  • ZBEC9

Recenzje czytelników

Obowiązkowa pozycja w biblioteczce

Ocena:
Autor:
Data:
Najlepsza książka jaką miałam okazję przeczytać od dłuższego czasu. Otwiera oczy na wiele kwestii i pozwala spojrzeń na kwestię jedzenia i zakupów z innej perspektywy.
Czy ta recenzja była przydatna?

Jesteś tym, co jesz

Ocena:
Autor:
Data:
Michael Moss prowadzi rzetelne dziennikarskie śledztwo i zagląda w zakamarki największych korporacji, których produkty na co dzień ze smakiem spożywamy. Sprawdza, ile naprawdę cukru jest w płatkach śniadaniowych, jak tłuste są nasze hamburgery i jak słone są nasze przekąski. A wszystko to, by uświadomić "zwykłego zjadacza chleba" czym... jest ten jego chleb!

Jeśli szukacie odpowiedzi, jak powinniście się żywić - w tej książce jej nie znajdziecie. Dowiecie się natomiast ... jak ludzkim apetytem manipulują koncerny żywieniowe, jaką stosują politykę, i do jakich wybiegów uciekają się, by zachęcić was do zakupu konkretnych produktów. Ta książka otworzy wam oczy i pomoże unikać niektórych ze sklepowych półek. Polecam! Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena