Koszyk 0
Opis:
„Zaliczane do superpokarmów nasiona szałwii hiszpańskiej są prawdziwym rezerwuarem protein, błonnika rozpuszczalnego, minerałów i przeciwutleniaczy, a także niedoścignionym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. W dodatku mają wyśmienity smak. Codzienne spożywanie jednej łyżki stołowej nasion chia oznacza dla mnie stuprocentową gwarancję zdrowia”. – PATRICK HOLFORD ... światowej sławy specjalista ds. żywienia, autor bestsellerów The Feel Good Factor oraz Say No to Diabetes Przed tobą pierwsza książka z serii Superfoods, w której specjaliści od żywienia dzielą się swoją wiedzą na temat najbardziej odżywczych, najbogatszych w minerały, witaminy i białko super pokarmów naturalnego pochodzenia. To publikacje, dzięki którym odkryjesz całą prawdę o niedoścignionych w zdrowotnych właściwościach chia, jarmużu, kokosie, konopiach indyjskich, quinoa, amarantusie i nasionach lnu. Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to najlepsze źródło kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ich super moce doceniali już Aztekowie, a antyalergiczne cechy sprawiają, że chia są chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten. Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bo skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm. Chia to również świetny super pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo – nasiona te słyną bowiem z tego, że ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają nasiona szałwii hiszpańskiej, dowiedz się, w jakiej postaci najlepiej je spożywać i wypróbuj ponad 75 przepisów na odżywcze i obłędnie pyszne dania z chia, które dodadzą ci energii. Odkryj cudowną moc nasion CHIA! O autorach: STEPHANIE PEDERSEN Stephanie Pederson jest dyplomowanym dietetykiem oraz członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Praktyków Nieużywających Leków. Jej klientami są ludzie biznesu, przemysłowcy, wybitni fachowcy oraz znane postacie ze świata rozrywki. Stephanie pomaga im skutecznie walczyć z nadwagą i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Obecnie Pedersen mieszka w Nowym Jorku wraz z mężem i trzema synami. DR WAYNE COATES Doktor Wayne Coates, biegacz długodystansowy, który regularnie startuje w maratonach o długości do 100 mil, wzmacniając swoją wytrzymałość codzienną dawką nasion szałwii hiszpańskiej. Dr Coates, z zawodu inżynier rolnik, jest obecnie profesorem emerytowanym Uniwersytetu Arizony, wydziału badań nad optymalnym wykorzystaniem do uprawy gruntów w terenach pustynnych. Jest on autorem ponad 60 artykułów opublikowanych w czasopismach specjalistycznych. Jego życiowa przygoda z szałwią hiszpańską rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, kiedy udał się do Argentyny, aby przeprowadzić badania nad nowymi gatunkami roślin uprawnych pod kątem ich wykorzystania w produkcji handlowej. Właśnie wtedy dr Coates opracował system zbioru i czyszczenia nasion chia, który stosowany jest obecnie. Jako założyciel edukacyjnej strony internetowej poświęconej nasionom szałwii hiszpańskiej oraz kierownik firmy AZChia ds. sprzedaży detalicznej, dr Wayne Coates nadal prowadzi intensywne badania, mając na celu promocję tej niezwykle zdrowej rośliny na całym świecie. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Stephanie Pedersen
  • 2016
  • 1
  • 200
  • 200
  • 170
  • 9788365442-22-2
  • 9788365442222
  • ZD9L1

Recenzje czytelników

Super chia

Ocena:
Autor:
Data:
Gdy w moje ręce wpadła książka Chia to zaczęłam się zastanawiać nad tym, czy o nasionach szałwii hiszpańskiej można napisać tak obszerną (stosunkowo) publikację? Czy naprawdę można przytoczyć aż tyle przepisów z użyciem tej niepozornej roślinki? Wiem, że praktycznie do wszystkiego można te nasionka dosypać – bez mała jak sól czy pieprz, a jedynym przepisem który znam jest ten, w jaki sposób przygotować pudding chia na mleku kokosowym (czy jakimkolwiek innym). Okazuje się jednak ... że Wayne Coates stworzył nie tylko kompendium wiedzy o chia i zbiór przepisów z ich zastosowaniem, ale po prostu motywującą książkę, zachęcającą do częstszego sięgania po superfoods!
Przede wszystkim ta książka jest wydana w naprawdę świetny sposób! Ma bardzo przyjemny format, a w środku znajduje się mnóstwo tabelek, ramek, punktorów i wiele innych elementów, które są przyjemne dla oka, a co najważniejsze – ułatwiają zapamiętywanie wiedzy zaprezentowanej przez autora. Wspaniała konstrukcja to tylko jeden z plusów tej pozycji. Urzekające jest całe mnóstwo ciekawostek z różnego rodzaju dziedzin – choć elementem je łączącym są oczywiście tytułowe nasiona chia. To niesamowite, ale autor poza przepisami zawierającymi opisy dań przeznaczonych dla nas na śniadanie czy na obiad, zaprezentował również zastosowanie tego składnika w żywieniu zwierząt i to nie tylko domowych! To było naprawdę coś! Gdy mój kot wkładał mordkę do puddingu chia trochę się obawiałam, czy mogę mu dać spróbować, a teraz moje wątpliwości zostały rozwiane – z czystym sumieniem mogę jeść go razem z kotem i obie będziemy czerpać z tego korzyści!
Tak na dobrą sprawę okazuje się, że nasiona chia są lekiem na całe zło. Pod względem stosowania go celem uzupełnienia kwasów omega-3 czy nawet jako zastępnika jajka są lepsze nawet od siemienia lnianego! Autor oczywiście dogłębnie wyjaśnia dlaczego. Systematycznie spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej może w znaczący sposób podnieść komfort naszego życia – dzięki niesamowitej ilości składników odżywczych, w tym witamin, pełnowartościowego białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz błonnika są one naprawdę jedzeniem na wagę złota. Korzyści płynące z ich spożywania znano już w Starożytności, a teraz my mamy okazję doświadczyć ich na własnym ciele. Na uwagę zasługuje również fakt, że autor tej książki posiada tytuł naukowy doktora i nie boi się przyznać, że działanie tego produktu spożywczego sprawdził na samym sobie.
Chia to książka, w której znajdziecie informacje nie tylko o nasionach szałwii hiszpańskiej, ale także o kilku innych wartościowych produktach, takich jak chociażby avocado czy orzechy włoskie. Głównym celem tej książki jest promowanie zdrowego trybu życia i dbania o siebie, a przede wszystkim o swoje zdrowie, bo to jedna z najcenniejszych rzeczy, jakie mamy. To nie tylko pełny zbiór wiedzy na temat tytułowej rośliny, to także książka pełna doskonałych przepisów, ciekawostek i motywujących wypowiedzi. Na końcu książki można dodatkowo znaleźć wiele ciekawych źródeł i stron, jeżeli tylko będziecie chcieli zgłębić ten temat jeszcze bardziej. Oczywiście można by uznać, że takie promowanie jednego produktu jest lekką przesadą – w końcu jest też wiele innych, które przynoszą ogromne korzyści naszemu organizmowi, ale prawda taka, że nasiona chia nie są jeszcze aż tak rozpowszechnione, a przynajmniej nie w Polsce. Wiele osób boi się innowacyjnych rozwiązań, a osobiście mogę szczerze polecić stosowanie tej superżywności – nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również smakowych. Przepisy zawarte w tej książce są banalnie proste w przygotowaniu, a najpowszechniejszy pudding chia to przysłowiowe niebo w gębie!

Czytaj dalej >> << Zwiń
Czy ta recenzja była przydatna?

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.