Koszyk 0
Opis:
Sukothai, stolica Tajów, jest miastem położonym w północno-centralnej części Tajlandii. Jego znaczenie administracyjne ukształtowało się w latach 1240-1350. W czasie przygotowań do jednego z najważniejszych festiwali, zwanego Loi Kratong, jedna z poddanych króla kraju, Nang Noppamart, zastanawiała się, jak uczynić swój Kratong, bukiet z liści, jeszcze piękniejszym, by tym samym sprawić radość swojemu władcy. Jako wzór zdobienia użyła kwiatu, a następnie wyrzeźbiła ptaka ... którego starannie ustawiła dziobem skierowanym w stronę płatków. Festiwal Loi Kratong jest celebrowany do dziś, a Suko- thai jest jednym z najlepszych miejsc w Tajlandii, by go zobaczyć. Rzeźbienie warzyw i owoców jest również wspomniane w poezji autorstwa króla Ramy Drugiego, który panował w latach 1808-1824. Pisał on o pięknie tajskich deserów i właśnie o modelowaniu owoców i warzyw. Po rewolucji w roku 1932, kształtowanie owoców i warzyw przestało być tak popularne. Obawa przed całkowitym zanikiem tej sztuki spowodowała, że zaczęto uczyć jej w całej Tajlandii. W dniu dzisiejszym kurs ten można znaleźć w każdej szkole podstawowej (począwszy od 11 roku życia), poprzez szkołę średnią i nawet studia, gdzie jest przedmiotem opcjonalnym. Sztuka rzeźbienia jest obecnie przekazywana obcokrajowcom i praktykowana na całym świecie, szczególnie przez kucharzy, chcących poprawić wizualne efekty przygotowywanych przez siebie potraw. Każdy może dzisiaj doświadczyć tej zdumiewającej praktyki w hotelach, na statkach, w dowolnej tajskiej restauracji na całym świecie i w Internecie . Coraz więcej ludzi codziennie odkrywa z zachwytem jej piękno, a wszystko to dzięki wyobraźni Nang Noppamart sprzed wieków. Wyrafinowane rzemiosło rzeźbienia owoców i warzyw kształtowało się bardzo powoli, pozostając uzależnione od aktualnego dobrobytu mieszkańców kraju. W czasach dynastii Tang (lata 618-906) i dynastii Song (960-1279), zdobienie jedzenia było już od dawna rozpowszechnione w Chinach. Przepiękne modele zwierząt! ludzi wykonane z owoców bądź cukru, nie były wyłącznie widziane na bankietach wydawanych na dworze cesarza; w rzeczy samej, sztuka ta była uprawiana również przez klasę średnią. Pomimo że sztuka zdobienia potraw zaczęła stawać się w miarę upływu czasu coraz subtelniej sza, bardzo rzadko można doświadczyć prawdziwego przełomu w tym zagadnieniu. Dlaczego jednak tak imponujące dekoracje pojawiły się na stołach już w czasach, gdy większość łudzi z trudem zdobywała jedzenie niezbędne do przeżycia? Powód popularności rzeźbienia warzyw i owoców można znaleźć nie tylko w obfitości doczesnych produktów, ale również w potrzebie zachowania narodowej tożsamości. W czasach, gdy zachodnia kuchnia staje się coraz bardziej popularna w Japonii i Chinach, o wiele większą uwagę przywiązuje się do zdobienia tradycyjnych potraw, by podtrzymać ich narodowy status, oraz zwiększyć zainteresowanie klientów. Może to właśnie napływowi Zachodu powinniśmy zawdzięczać znaczącą promocję azjatyckiej sztuki zdobienia potraw. Z punktu widzenia historii rzeźbienia owoców i warzyw ma swoje korzenie w czasach chińskich dynastii Tang i Song. Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Wazon z cukini, róża z buraka, świecznik z melona, kwiat z arbuza to tylko niektóre z pięknych rzeźb, które można zrobić z pomocą książki. Książka jest pierwszą tego typu pozycją na rynku polskim. Czytaj dalej >> << Zwiń
Mniej Więcej
  • Rajmund Królik
  • 2012
  • 3
  • 94
  • 245
  • 170
  • 978-83-62792-24-5
  • 9788362792245
  • ZACIT

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.