Koszyk 0
Opis:
Trudno sobie wyobrazić świat pozbawiony kanapek. Gdyby ich nie było, na pewno byśmy je wymyślili. Kanapki towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Bez względu na szerokość geograficzną, kanapka na zakładkę (wrap), dwie kromki chleba z kotletem karkowym (sandwich) czy pajda z masłem i pomidorem - sycą, pocieszają, krzepią. Obecne w tornistrach uczniów, kieszeniach robotników i teczkach urzędników. Podbiły oba bieguny, zdobyły najwyższe szczyty i dotarły nawet na orbitę okołoziemską ... Paćkają wyciekającym dżemem, plamią masłem, tytłają majonezem, a my i tak za nimi przepadamy, gotowi zlizywać z elementarza resztki maślano-wiśniowych delicji. ze wstępu Adrianna Ewa Stawska i Paweł Loroch stworzyli niezwykłą książkę kulinarną, pełną barwnych, ciekawych i smacznych kanapek ze wszystkich stron świata. Z ich niezliczonej ilości starannie wybrali i podzielili na grupy te, które przez lata ugruntowały swoją pozycję w kulturze danego regionu. Czytelnik dowie się skąd pochodzi każda kanapka i jak ją przyrządzić, prócz tego znajdzie w książce mnóstwo smakowitych ciekawostek, historycznych informacji i apetycznych zdjęć autorstwa Pawła Lorocha. Paweł Loroch - dziennikarz multimedialny urodzony u schyłku lat siedemdziesiątych dwudziestego wieku w Warszawie. Od 2005 roku prowadzi weekendowe audycje około kulinarne w Antyradiu ("Gastrofaza", "All Inclusive", "Stół z Powyłamywanymi Nogami"), a od 2007 roku prezentuje autorską kuchnię w "Pytaniu na Śniadaniu" w TVP2. W poszukiwaniu inspiracji podróżuje po Polsce i świecie, kolekcjonując obyczaje gastronomiczne i najciekawsze smaki ludzkości. Entuzjasta street-food, retoryki stosowanej, nowych technologii i wielkomiejskich widoków z ostatnich pięter. W 2009 roku rozpoczął współpracę z "National Geographic", publikując fotografie Warszawy w albumie Polska w obiektywie. Adrianna Ewa Stawska - badaczka historii kultur kulinarnych, tłumaczka literatury i pisarka, urodzona pod koniec lat sześćdziesiątych dwudziestego wieku. Szef kuchni klasztoru wigierskiego (2004). W latach 2007-2009 dla miesięcznika "Zabytki/Heritage" napisała cykl felietonów kulinarno-historycznych z dziejów światowej gastronomii. Wydała dwie książki: Kuchnię kresową z Podlasia (wydawnictwo Benkowski, Białystok 2006, nominowaną do Oskara Kulinarnego 2006) i klasyczny kryminał Śmierć w klasztorze (wydawnictwo Otwarte, Kraków 2007). W wolnych chwilach pisze makabreski (City 1. Antologia polskich opowiadań grozy: Romek26, wydawnictwo Forma, Szczecin 2009). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i sutych biesiad miło przegadanych. Czytaj dalej >> << Zwiń
  • G+J RBA
  • miękka
Mniej Więcej
  • Adrianna Ewa Stawka, Paweł Loroch
  • 2010
  • 248
  • 215
  • 193
  • 978-83-7596-0-891
  • 9788375960891
  • Y9863

Dodaj recenzję

Dołącz do grona naszych recenzentów. Dziel się z innymi miłośnikami książek wrażeniami z lektury. Cenimy wszystkie opinie naszych czytelników, stąd też w podziękowaniu za każdą opublikowaną recenzję proponujemy rabat - 5% na kolejne zakupy ...

Jak to działa?

Wyszukujesz książkę, którą chcesz się podzielić z innymi czytelnikami.
Piszesz recenzję. Logujesz się.
Możesz napisać kilka słów o sobie i wgrać swoje zdjęcie albo wybrać ilustrację z bazy awatarów.
Twoja recenzja czeka na akceptacje i publikację.
Po jej zatwierdzeniu:
a) otrzymasz w ciągu 24 godzin 5% kod rabatowy na kolejne zakupy.
- Rabat nie obejmuje podręczników.
- Kod rabatowy jest ważny miesiąc. Należy użyć go w czasie składania zamówienia.
b) dołączasz do grona recenzentów.

Więcej Zwiń

Twoja ocena

Zostaną nagrodzone najciekawsze wypowiedzi świąteczne w formie polecenia książki na prezent połączonego ze wspomnieniem świąt dzieciństwa, refleksją, dedykacją.