Koszyk 0

Rozmowa z Anną Starmach, autorką "Pyszności". Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni

Anna Starmach jest historykiem sztuki i profesjonalną kucharką - absolwentką słynnej paryskiej szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, jurorką polskiej edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, autorką książek kucharskich i portalu kulinarnego. W rozmowie z matras.pl opowiada o swoich kulinarnych pasjach i książkach, w tym ostatniej dla młodych kucharzy: "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". Książkę można wygrać w świątecznym konkursie na matras.pl

Studiowała Pani historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, przyszłość wiązała z rodzinną galerią. Co sprawiło, że sztukę kulinarną przedłożyła Pani nad historię sztuk plastycznych?

 Rzeczywiście, skończyłam historię sztuki, ale nawet podczas studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim rozwijałam swoją pasję kulinarną. Po wakacjach we Francji, a potem po stażach w kilku restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, stwierdziłam, że jednak sztuka kulinarna wygrywa. Ukończyłam też paryską szkołę kucharską Le Cordon Bleu. W każdym razie historia sztuki zeszła na drugi plan.

 Historia sztuki to dziedzina, w której ważna jest zarówno wiedza, jak i zmysły. Podobnie jak w kuchni?

 Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. We wszystkich dziedzinach z kręgu sztuki niezbędna jest wrażliwość. Bez tej wrażliwości nie można też być dobrym kucharzem, choćby dlatego że trzeba subtelnie traktować każdy produkt, aby nie zabić smaku przyprawami, nie

przesmażyć, nie przegotować, docierając jednocześnie do "jego środka". W kuchni, jak i w sztukach plastycznych należy podchodzić z szacunkiem do tradycji.

 Tutaj nasuwa się pytanie, czy myślała Pani o książce kucharskiej inspirowanej kompozycjami malarskimi, można powiedzieć kulinarnymi i biesiadnymi?

 Oczywiście. Moja pierwsza książka kucharska powstała przez przypadek. Po prostu dostałam propozycję z wydawnictwa i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą kolejne... A do teraz, jak dobrze liczę, ukazało się sześć książek kucharskich mojego autorstwa. W każdym razie wszystkie następne po "Pyszne 25" powstały w odpowiedzi na prośby czytelników: o książkę z przepisami dietetycznymi, stąd "Lekkość", o książkę dla dzieci - stąd najnowsza "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni", lub książkę o słodkościach, stąd "Pyszne na słodko". Sądzę, że powstanie też kiedyś publikacja inspirowana malarstwem, ale to przyszłość, bo taki projekt wymaga mnóstwa czasu.

 To prawda i to każdego rodzaju pracy, bo zarówno reaserchu i doboru materii, jak i przełożenia jej na kulinarną realność...

 Tak, ale mam wiele pomysłów, jak połączyć sztukę z gotowaniem i nie chodzi mi tu bynajmniej o grę słowną, przysłowiową sztukę mięsa.

 W wywiadach wspomina Pani, że książki, takie jak dwie edycje "Pyszne 25", "Pyszne na każdą okazję" i "Pyszne na słodko" kieruje Pani do osób, które od kuchni trzymają się z daleka. Czy to znaczy, że zawarte w nich przepisy mają wprowadzać początkujących w świat gotowania i pieczenia?

 Jak ktoś naprawdę dobrze gotuje, to przepisy są dla niego de facto wyłącznie inspiracją. Dokładnych przepisów potrzebują ci, którzy dopiero zaczynają kulinarną przygodę, gdyż nie mają na tyle doświadczenia i wyobraźni, by samodzielnie komponować dania. I taki był mój pomysł na pierwszą książkę. Dlatego zawarte w niej przepisy są precyzyjnie opisane, krok po kroku, począwszy od przygotowania składników, przez miary składników, po czas przyrządzania. Nic nie jest oczywiste. To się sprawdza, bo obserwuję, że bardzo wielu ludzi ze mną zaczęło gotowanie, a teraz wciąż uczą się, rozwiją i - mam nadzieję - będą swe umiejętności przekazywać dzieciom.

 Uczy Pani kulinarnych podstaw z jednej strony, z drugiej pokazuje, że przyrządzania potraw nie tylko nie trzeba się bać, ale i można czerpać z nich radość, tak?

 To jest tak jak z uprawianiem sportu. Kiedy zaczynałam się uczyć jeździć na nartach, to było ciężko: płakałam, wywracałam się, miałam siniaki. Instruktor musiał mnie mobilizować. Dopiero potem narciarstwo zaczęło sprawiać mi frajdę. Trzeba więc podjąć wysiłek nauczenia się podstaw, najlepiej pod czyimś fachowym okiem. Najpierw ktoś pokazuje, jak zrobić pastę jajeczną do schabowego czy makaron, a potem już płynie się z prądem. Wszystko staje się łatwe, piękne i przyjemne.

 Czy kolejne książki z serii "Pyszne" komponowała Pani według tego samego klucza?

 Od momentu ukazania się pierwszej książki minęło 5 czy 6 lat, które poświęciłam na naukę, praktykę, zbierałam doświadczenia... Zmieniłam się i tym samym zmieniły się moje książki. Ale zasada pozostała taka sama. Czytelnicy potrzebują przepisów, które pozwolą im przygotować smaczy posiłek w krótkim czasie. Pracują od rana do wieczora i nie mogą celebrować codziennie gotowania przez wiele godzin.

 Stąd też prezentuje Pani w książkach po kilkadziesiąt przepisów, a nie np. 1000?

  Internet jest największą kulinarną książką na świecie i wspaniałym źródłem inspiracji. Jednak nie wszystkie przepisy zawarte choćby na blogach kulinarnych gwarantują sukces. Ja proponuję przepisy sprawdzone dziesiątki razy przeze mnie i przez moich znajomych. Każdy kto skorzysta z moich propozycji ma gwarancję, że potrawa się uda.

 Czy gotowanie i jedzenie to po prostu gotowanie i jedzenie, czy coś jeszcze się za tym kryje?

 Jedzenie ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Jestem wielkim śpiochem, ale nawet kiedy wstaję o 6.00 rano, zjadam dobre śniadanie, najczęściej kaszę jaglaną. Wiem, że to naładuje mnie pozytywną energią i dzień będzie lepszy, niż gdybym zjadła naprędce przygotowaną kanapkę. Od tygodnia codziennie piekę szarlotkę. Codziennie inną, bo wypróbowuję różne przepisy. W domu pachnie cynamonem, gałką muszkatołową, jabłkami. Potem piję herbatę i rozkoszuję się smakiem ciasta. Nawet, jeśli za oknem wieje i pada deszcz, czuję się szczęśliwa.

 Jest Pani współautorką książki "Lekkość". Czy lekka kuchnia może być smaczna? Moja babcia, wychowana na przedwojennej kuchni krakowskiej, zawsze mówiła, że do zupy trzeba koniecznie dodać łyżkę masła...

 Tak, może być smaczna. W książce "Lekkość" proponuję smaczne, niskokaloryczne przepisy głównie dla kobiet, które chcą dbać o siebie, ale nie poprzez stosowanie radykalnej diety i katowanie się na siłowni. Wychowałam się na kuchni francuskiej, która lubi śmietanę, jaja, sery... Kocham parmezan i makarony. Wszystko polega na zachowaniu rozsądnej równowagi. Nie chodzi o to, by jeść tylko jaglankę:)

 Z jaglanką to ja mam problem. Ściśle rzecz biorąc, mam problem z gotowaniem kaszy jaglanej na śniadanie, kiedy nie mogę otworzyć porządnie oczu...

 Jest wiele pomysłów na zdrowe śniadanie. Proszę spróbować owsianki. Wieczorem należy płatki owsiane namoczyć w tłoczonym na zimno soku jabłkowym. Rano wystarczy je tylko zagotować, potem dodać cynamon, miód, chipsy jabłkowe. Podaję przepis na takie śniadanie w mojej najnowszej książce "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni".

 Czy opisane w niej dania przetestowały dzieci?

Tak. Przygotowywały i próbowały. I świetnie się zawsze bawiły. Zresztą - wbrew temu, co się mówi - dzieci lubią i warzywa, i kasze. Trzeba im tylko wszystko wytłumaczyć i pokazać, np. z czego powstaje pesto, jak wyglądają liście szpinaku...

 Czy tę książkę kulinarną dla rodzinnego gotowania możemy uznać za wkład w kształtowanie smaku młodego pokolenia?

Można tak powiedzieć. Smaki dzieciństwa kształtują nasze upodobania na całe życie. Dobrze by było, gdyby świadomosć, jak ważna jest zdrowa dieta wynosiły z rodzinnego domu.

 Książka ma inspirować do twórczej i radosnej zabawy rodziców z dziećmi? Czy w Pani rodzinie była tradycja wspólnego gotowania?

 W moim rodzinnym domu była tradycja przesiadywania w kuchni. Kuchnia była centrum naszego życia.

 Książka "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" jest siostrzanym projektem, jako że rysunki wykonała Pani siostra Agata, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych. Kiedyś wspólna zabawa, teraz wspólna twórcza praca?

 Któregoś dnia po emisji odcinka Master Chef Junior zadzwoniła do mnie młodsza siostra Agata, która interesuje się ilustracją dziecięcą, z pomysłem na książkę kucharską dla dzieci. Pracowałyśmy nad tym projektem kilka miesięcy, komponując przepisy, planując rebusy, krzyżówki, opracowując ciekawostki, wyszukując kulinarne triki, rysując ilustracje. Wreszcie przedstawiłyśmy nasz pomysł na książkę w wydawnictwie. Spodobał się. Jestem dumna z naszej współpracy.

 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czy to Pani odpowiada za świąteczne menu?

 Wigilię i święta spędzamy w niewielkim gronie rodzinnym. Dzielimy się obowiązkami. Agata odpowiada za dekorację domu i stołu. Ja zwykle piekę ciasta: makowce i serniki. Rodzice przygotowują potrawy z ryb. Słowem, świąteczne menu to efekt pracy zespołowej.

Rozmawiał(a): Magda Kaczyńska

750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
4,49 5,99
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie 1 Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie
19,95 21,00
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Wielkanoc w polskim domu Wyprzedaż 1 Wielkanoc w polskim domu Zbigniew Przybylak
8,91 9,90
Rabat 10% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki chili Wyprzedaż 1 Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki... Michael Harwood
19,90 39,90
Rabat 50% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
100 sekretów diety. Wyprzedaż 1 100 sekretów diety. Anna Selby
17,49 24,99
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Sztuka umiaru 1 Sztuka umiaru Dominique Loreau
25,86 29,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Słownik gastronomiczny. Polsko-angielski angielsko-polski 1 Słownik gastronomiczny. Polsko-angielski angielsko-polski Jacek Gordon
18,16 21,00
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt 1 U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt Marta Jas-Baran Tamara Chorążyczewska
25,86 29,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko 1 Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko Piotr Bikont
50,68 59,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Nalewki i receptury ziołowe 1 Nalewki i receptury ziołowe Jadwiga Górnicka
8,45 9,99
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ekspresowe dania i drinki na spotkania 1 Ekspresowe dania i drinki na spotkania Olga Smile
42,30 50,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
123 sałatki i surówki siostry Anastazji 1 123 sałatki i surówki siostry Anastazji Anastazja Pustelnik
27,07 32,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Gwara i kuchnia Suwalszczyzny 1 Gwara i kuchnia Suwalszczyzny Jan Bacewicz
32,61 36,90
Rabat 12% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Zielone koktajle. 365 przepisów 1 Zielone koktajle. 365 przepisów Opracowanie zbiorowe
37,91 39,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Koktajle dla zdrowia i urody 1 Koktajle dla zdrowia i urody Katarzyna Błażejewska
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Mikołajek i słodkie przekąski 1 Mikołajek i słodkie przekąski Alain Ducasse
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 1 Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści Opracowanie Zbiorowe
59,93 79,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Zdrowe gotowanie by Ann 200 przepisów 1 Zdrowe gotowanie by Ann 200 przepisów Anna Lewandowska
44,93 59,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów 1 Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów Marcin Rusnarczyk
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy 1 Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy Julita Bator
35,06 36,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jadalne kwiaty 1 Jadalne kwiaty Małgorzata Kalemba-Drożdż
33,68 44,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Dania wegetariańskie 1 Dania wegetariańskie Jolanta Bąk
3,80 4,49
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Smak szczęścia, czyli o dietach, pielęgnacji urody w zgodzie z naturą i szukaniu piękna w sobie 1 Smak szczęścia, czyli o dietach, pielęgnacji urody w zgodzie... Agnieszka Maciąg
47,41 49,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Domowy wypiek chleba 1 Domowy wypiek chleba Lauren Chattman
22,43 29,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Świeże soki i ich oczyszczająca moc. Niezawodny sposób na poprawę zdrowia i urody 1 Świeże soki i ich oczyszczająca moc. Niezawodny sposób na po... Steve Meyerowitz
25,20 33,60
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
4,49 5,99
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!