Koszyk 0

Rozmowa z Anną Starmach, autorką "Pyszności". Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni

Anna Starmach jest historykiem sztuki i profesjonalną kucharką - absolwentką słynnej paryskiej szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, jurorką polskiej edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, autorką książek kucharskich i portalu kulinarnego. W rozmowie z matras.pl opowiada o swoich kulinarnych pasjach i książkach, w tym ostatniej dla młodych kucharzy: "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". Książkę można wygrać w świątecznym konkursie na matras.pl

Studiowała Pani historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, przyszłość wiązała z rodzinną galerią. Co sprawiło, że sztukę kulinarną przedłożyła Pani nad historię sztuk plastycznych?

 Rzeczywiście, skończyłam historię sztuki, ale nawet podczas studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim rozwijałam swoją pasję kulinarną. Po wakacjach we Francji, a potem po stażach w kilku restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, stwierdziłam, że jednak sztuka kulinarna wygrywa. Ukończyłam też paryską szkołę kucharską Le Cordon Bleu. W każdym razie historia sztuki zeszła na drugi plan.

 Historia sztuki to dziedzina, w której ważna jest zarówno wiedza, jak i zmysły. Podobnie jak w kuchni?

 Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. We wszystkich dziedzinach z kręgu sztuki niezbędna jest wrażliwość. Bez tej wrażliwości nie można też być dobrym kucharzem, choćby dlatego że trzeba subtelnie traktować każdy produkt, aby nie zabić smaku przyprawami, nie

przesmażyć, nie przegotować, docierając jednocześnie do "jego środka". W kuchni, jak i w sztukach plastycznych należy podchodzić z szacunkiem do tradycji.

 Tutaj nasuwa się pytanie, czy myślała Pani o książce kucharskiej inspirowanej kompozycjami malarskimi, można powiedzieć kulinarnymi i biesiadnymi?

 Oczywiście. Moja pierwsza książka kucharska powstała przez przypadek. Po prostu dostałam propozycję z wydawnictwa i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą kolejne... A do teraz, jak dobrze liczę, ukazało się sześć książek kucharskich mojego autorstwa. W każdym razie wszystkie następne po "Pyszne 25" powstały w odpowiedzi na prośby czytelników: o książkę z przepisami dietetycznymi, stąd "Lekkość", o książkę dla dzieci - stąd najnowsza "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni", lub książkę o słodkościach, stąd "Pyszne na słodko". Sądzę, że powstanie też kiedyś publikacja inspirowana malarstwem, ale to przyszłość, bo taki projekt wymaga mnóstwa czasu.

 To prawda i to każdego rodzaju pracy, bo zarówno reaserchu i doboru materii, jak i przełożenia jej na kulinarną realność...

 Tak, ale mam wiele pomysłów, jak połączyć sztukę z gotowaniem i nie chodzi mi tu bynajmniej o grę słowną, przysłowiową sztukę mięsa.

 W wywiadach wspomina Pani, że książki, takie jak dwie edycje "Pyszne 25", "Pyszne na każdą okazję" i "Pyszne na słodko" kieruje Pani do osób, które od kuchni trzymają się z daleka. Czy to znaczy, że zawarte w nich przepisy mają wprowadzać początkujących w świat gotowania i pieczenia?

 Jak ktoś naprawdę dobrze gotuje, to przepisy są dla niego de facto wyłącznie inspiracją. Dokładnych przepisów potrzebują ci, którzy dopiero zaczynają kulinarną przygodę, gdyż nie mają na tyle doświadczenia i wyobraźni, by samodzielnie komponować dania. I taki był mój pomysł na pierwszą książkę. Dlatego zawarte w niej przepisy są precyzyjnie opisane, krok po kroku, począwszy od przygotowania składników, przez miary składników, po czas przyrządzania. Nic nie jest oczywiste. To się sprawdza, bo obserwuję, że bardzo wielu ludzi ze mną zaczęło gotowanie, a teraz wciąż uczą się, rozwiją i - mam nadzieję - będą swe umiejętności przekazywać dzieciom.

 Uczy Pani kulinarnych podstaw z jednej strony, z drugiej pokazuje, że przyrządzania potraw nie tylko nie trzeba się bać, ale i można czerpać z nich radość, tak?

 To jest tak jak z uprawianiem sportu. Kiedy zaczynałam się uczyć jeździć na nartach, to było ciężko: płakałam, wywracałam się, miałam siniaki. Instruktor musiał mnie mobilizować. Dopiero potem narciarstwo zaczęło sprawiać mi frajdę. Trzeba więc podjąć wysiłek nauczenia się podstaw, najlepiej pod czyimś fachowym okiem. Najpierw ktoś pokazuje, jak zrobić pastę jajeczną do schabowego czy makaron, a potem już płynie się z prądem. Wszystko staje się łatwe, piękne i przyjemne.

 Czy kolejne książki z serii "Pyszne" komponowała Pani według tego samego klucza?

 Od momentu ukazania się pierwszej książki minęło 5 czy 6 lat, które poświęciłam na naukę, praktykę, zbierałam doświadczenia... Zmieniłam się i tym samym zmieniły się moje książki. Ale zasada pozostała taka sama. Czytelnicy potrzebują przepisów, które pozwolą im przygotować smaczy posiłek w krótkim czasie. Pracują od rana do wieczora i nie mogą celebrować codziennie gotowania przez wiele godzin.

 Stąd też prezentuje Pani w książkach po kilkadziesiąt przepisów, a nie np. 1000?

  Internet jest największą kulinarną książką na świecie i wspaniałym źródłem inspiracji. Jednak nie wszystkie przepisy zawarte choćby na blogach kulinarnych gwarantują sukces. Ja proponuję przepisy sprawdzone dziesiątki razy przeze mnie i przez moich znajomych. Każdy kto skorzysta z moich propozycji ma gwarancję, że potrawa się uda.

 Czy gotowanie i jedzenie to po prostu gotowanie i jedzenie, czy coś jeszcze się za tym kryje?

 Jedzenie ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Jestem wielkim śpiochem, ale nawet kiedy wstaję o 6.00 rano, zjadam dobre śniadanie, najczęściej kaszę jaglaną. Wiem, że to naładuje mnie pozytywną energią i dzień będzie lepszy, niż gdybym zjadła naprędce przygotowaną kanapkę. Od tygodnia codziennie piekę szarlotkę. Codziennie inną, bo wypróbowuję różne przepisy. W domu pachnie cynamonem, gałką muszkatołową, jabłkami. Potem piję herbatę i rozkoszuję się smakiem ciasta. Nawet, jeśli za oknem wieje i pada deszcz, czuję się szczęśliwa.

 Jest Pani współautorką książki "Lekkość". Czy lekka kuchnia może być smaczna? Moja babcia, wychowana na przedwojennej kuchni krakowskiej, zawsze mówiła, że do zupy trzeba koniecznie dodać łyżkę masła...

 Tak, może być smaczna. W książce "Lekkość" proponuję smaczne, niskokaloryczne przepisy głównie dla kobiet, które chcą dbać o siebie, ale nie poprzez stosowanie radykalnej diety i katowanie się na siłowni. Wychowałam się na kuchni francuskiej, która lubi śmietanę, jaja, sery... Kocham parmezan i makarony. Wszystko polega na zachowaniu rozsądnej równowagi. Nie chodzi o to, by jeść tylko jaglankę:)

 Z jaglanką to ja mam problem. Ściśle rzecz biorąc, mam problem z gotowaniem kaszy jaglanej na śniadanie, kiedy nie mogę otworzyć porządnie oczu...

 Jest wiele pomysłów na zdrowe śniadanie. Proszę spróbować owsianki. Wieczorem należy płatki owsiane namoczyć w tłoczonym na zimno soku jabłkowym. Rano wystarczy je tylko zagotować, potem dodać cynamon, miód, chipsy jabłkowe. Podaję przepis na takie śniadanie w mojej najnowszej książce "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni".

 Czy opisane w niej dania przetestowały dzieci?

Tak. Przygotowywały i próbowały. I świetnie się zawsze bawiły. Zresztą - wbrew temu, co się mówi - dzieci lubią i warzywa, i kasze. Trzeba im tylko wszystko wytłumaczyć i pokazać, np. z czego powstaje pesto, jak wyglądają liście szpinaku...

 Czy tę książkę kulinarną dla rodzinnego gotowania możemy uznać za wkład w kształtowanie smaku młodego pokolenia?

Można tak powiedzieć. Smaki dzieciństwa kształtują nasze upodobania na całe życie. Dobrze by było, gdyby świadomosć, jak ważna jest zdrowa dieta wynosiły z rodzinnego domu.

 Książka ma inspirować do twórczej i radosnej zabawy rodziców z dziećmi? Czy w Pani rodzinie była tradycja wspólnego gotowania?

 W moim rodzinnym domu była tradycja przesiadywania w kuchni. Kuchnia była centrum naszego życia.

 Książka "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" jest siostrzanym projektem, jako że rysunki wykonała Pani siostra Agata, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych. Kiedyś wspólna zabawa, teraz wspólna twórcza praca?

 Któregoś dnia po emisji odcinka Master Chef Junior zadzwoniła do mnie młodsza siostra Agata, która interesuje się ilustracją dziecięcą, z pomysłem na książkę kucharską dla dzieci. Pracowałyśmy nad tym projektem kilka miesięcy, komponując przepisy, planując rebusy, krzyżówki, opracowując ciekawostki, wyszukując kulinarne triki, rysując ilustracje. Wreszcie przedstawiłyśmy nasz pomysł na książkę w wydawnictwie. Spodobał się. Jestem dumna z naszej współpracy.

 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czy to Pani odpowiada za świąteczne menu?

 Wigilię i święta spędzamy w niewielkim gronie rodzinnym. Dzielimy się obowiązkami. Agata odpowiada za dekorację domu i stołu. Ja zwykle piekę ciasta: makowce i serniki. Rodzice przygotowują potrawy z ryb. Słowem, świąteczne menu to efekt pracy zespołowej.

Rozmawiał(a): Magda Kaczyńska

Łowcy smaków 1 Łowcy smaków Ina Rybarczyk
50,70 65,00
Rabat 22% Przedsprzedaż, Premiera 11.04.2017 r.  
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
5,07
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Przetwory z warzyw 1 Przetwory z warzyw Jolanta Bąk
16,91 19,99
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
365 obiadów na polskim stole Wyprzedaż 1 365 obiadów na polskim stole Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka
27,93 39,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie 1 Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie
18,16 21,00
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego 1 Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego Marek Łebkowski
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Wielkanoc w polskim domu Wyprzedaż 1 Wielkanoc w polskim domu Zbigniew Przybylak
8,91 9,90
Rabat 10% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki chili Wyprzedaż 1 Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki... Michael Harwood
19,90 39,90
Rabat 50% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Wokół afrodyzjaków 1 Wokół afrodyzjaków Antoni Plumm
8,88 10,50
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
100 sekretów diety. Wyprzedaż 1 100 sekretów diety. Anna Selby
17,49 24,99
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Potrawy i zwyczaje wielkanocne 1 Potrawy i zwyczaje wielkanocne
29,53 34,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt 1 U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt Marta Jas-Baran Tamara Chorążyczewska
28,41 29,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko 1 Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko Piotr Bikont
50,68 59,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Ekspresowe dania i drinki na spotkania 1 Ekspresowe dania i drinki na spotkania Olga Smile
42,30 50,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Food Pharmacy 1 Food Pharmacy Lina Nertby AURELL Mia CLASE
42,66 44,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan 1 Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan Marta Dymek
51,75 69,00
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało 1 Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, któr... Ella Woodward
37,43 49,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Gotowanie na parze. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Gotowanie na parze. Pokaż się z dobrej kuchni Mirek Drewniak
7,49 9,99
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Naturalnie 150 przepisów 1 Naturalnie 150 przepisów Alain Orban
59,93 79,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt 1 U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt Marta Jas-Baran Tamara Chorążyczewska
28,41 29,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 1 Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem Karolina Szaciłło
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Alkaliczny detoks 1 Alkaliczny detoks Beata Sokołowska
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Francuskie dzieci jedzą wszystko. Jak wyrobić dobre nawyki żywieniowe u dzieci 1 Francuskie dzieci jedzą wszystko. Jak wyrobić dobre nawyki ż... Karen Billon
23,92 29,90
Rabat 20% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Kuchnia na plebanii 1 Kuchnia na plebanii Łukasz Modelski
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Dzieci gotują. Wielka księga przepisów 1 Dzieci gotują. Wielka księga przepisów Agnieszka Górska
33,68 44,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Dom pełen smaku. Kulinarna autobiografia zwyciężczyni pierwszej edycji programu MasterChef Wyprzedaż 1 Dom pełen smaku. Kulinarna autobiografia zwyciężczyni pierws... Basia Ritz
34,93 49,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Mikołajek i słodkie przekąski 1 Mikołajek i słodkie przekąski Alain Ducasse
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!