Koszyk 0

Rozmowa z Anną Starmach, autorką "Pyszności". Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni

Anna Starmach jest historykiem sztuki i profesjonalną kucharką - absolwentką słynnej paryskiej szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu, jurorką polskiej edycji MasterChef oraz MasterChef Junior, autorką książek kucharskich i portalu kulinarnego. W rozmowie z matras.pl opowiada o swoich kulinarnych pasjach i książkach, w tym ostatniej dla młodych kucharzy: "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni". Książkę można wygrać w świątecznym konkursie na matras.pl

Studiowała Pani historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, przyszłość wiązała z rodzinną galerią. Co sprawiło, że sztukę kulinarną przedłożyła Pani nad historię sztuk plastycznych?

 Rzeczywiście, skończyłam historię sztuki, ale nawet podczas studiów na Uniwersytecie Jagiellońskim rozwijałam swoją pasję kulinarną. Po wakacjach we Francji, a potem po stażach w kilku restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, stwierdziłam, że jednak sztuka kulinarna wygrywa. Ukończyłam też paryską szkołę kucharską Le Cordon Bleu. W każdym razie historia sztuki zeszła na drugi plan.

 Historia sztuki to dziedzina, w której ważna jest zarówno wiedza, jak i zmysły. Podobnie jak w kuchni?

 Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. We wszystkich dziedzinach z kręgu sztuki niezbędna jest wrażliwość. Bez tej wrażliwości nie można też być dobrym kucharzem, choćby dlatego że trzeba subtelnie traktować każdy produkt, aby nie zabić smaku przyprawami, nie

przesmażyć, nie przegotować, docierając jednocześnie do "jego środka". W kuchni, jak i w sztukach plastycznych należy podchodzić z szacunkiem do tradycji.

 Tutaj nasuwa się pytanie, czy myślała Pani o książce kucharskiej inspirowanej kompozycjami malarskimi, można powiedzieć kulinarnymi i biesiadnymi?

 Oczywiście. Moja pierwsza książka kucharska powstała przez przypadek. Po prostu dostałam propozycję z wydawnictwa i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą kolejne... A do teraz, jak dobrze liczę, ukazało się sześć książek kucharskich mojego autorstwa. W każdym razie wszystkie następne po "Pyszne 25" powstały w odpowiedzi na prośby czytelników: o książkę z przepisami dietetycznymi, stąd "Lekkość", o książkę dla dzieci - stąd najnowsza "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni", lub książkę o słodkościach, stąd "Pyszne na słodko". Sądzę, że powstanie też kiedyś publikacja inspirowana malarstwem, ale to przyszłość, bo taki projekt wymaga mnóstwa czasu.

 To prawda i to każdego rodzaju pracy, bo zarówno reaserchu i doboru materii, jak i przełożenia jej na kulinarną realność...

 Tak, ale mam wiele pomysłów, jak połączyć sztukę z gotowaniem i nie chodzi mi tu bynajmniej o grę słowną, przysłowiową sztukę mięsa.

 W wywiadach wspomina Pani, że książki, takie jak dwie edycje "Pyszne 25", "Pyszne na każdą okazję" i "Pyszne na słodko" kieruje Pani do osób, które od kuchni trzymają się z daleka. Czy to znaczy, że zawarte w nich przepisy mają wprowadzać początkujących w świat gotowania i pieczenia?

 Jak ktoś naprawdę dobrze gotuje, to przepisy są dla niego de facto wyłącznie inspiracją. Dokładnych przepisów potrzebują ci, którzy dopiero zaczynają kulinarną przygodę, gdyż nie mają na tyle doświadczenia i wyobraźni, by samodzielnie komponować dania. I taki był mój pomysł na pierwszą książkę. Dlatego zawarte w niej przepisy są precyzyjnie opisane, krok po kroku, począwszy od przygotowania składników, przez miary składników, po czas przyrządzania. Nic nie jest oczywiste. To się sprawdza, bo obserwuję, że bardzo wielu ludzi ze mną zaczęło gotowanie, a teraz wciąż uczą się, rozwiją i - mam nadzieję - będą swe umiejętności przekazywać dzieciom.

 Uczy Pani kulinarnych podstaw z jednej strony, z drugiej pokazuje, że przyrządzania potraw nie tylko nie trzeba się bać, ale i można czerpać z nich radość, tak?

 To jest tak jak z uprawianiem sportu. Kiedy zaczynałam się uczyć jeździć na nartach, to było ciężko: płakałam, wywracałam się, miałam siniaki. Instruktor musiał mnie mobilizować. Dopiero potem narciarstwo zaczęło sprawiać mi frajdę. Trzeba więc podjąć wysiłek nauczenia się podstaw, najlepiej pod czyimś fachowym okiem. Najpierw ktoś pokazuje, jak zrobić pastę jajeczną do schabowego czy makaron, a potem już płynie się z prądem. Wszystko staje się łatwe, piękne i przyjemne.

 Czy kolejne książki z serii "Pyszne" komponowała Pani według tego samego klucza?

 Od momentu ukazania się pierwszej książki minęło 5 czy 6 lat, które poświęciłam na naukę, praktykę, zbierałam doświadczenia... Zmieniłam się i tym samym zmieniły się moje książki. Ale zasada pozostała taka sama. Czytelnicy potrzebują przepisów, które pozwolą im przygotować smaczy posiłek w krótkim czasie. Pracują od rana do wieczora i nie mogą celebrować codziennie gotowania przez wiele godzin.

 Stąd też prezentuje Pani w książkach po kilkadziesiąt przepisów, a nie np. 1000?

  Internet jest największą kulinarną książką na świecie i wspaniałym źródłem inspiracji. Jednak nie wszystkie przepisy zawarte choćby na blogach kulinarnych gwarantują sukces. Ja proponuję przepisy sprawdzone dziesiątki razy przeze mnie i przez moich znajomych. Każdy kto skorzysta z moich propozycji ma gwarancję, że potrawa się uda.

 Czy gotowanie i jedzenie to po prostu gotowanie i jedzenie, czy coś jeszcze się za tym kryje?

 Jedzenie ma niebagatelny wpływ na nasze samopoczucie. Jestem wielkim śpiochem, ale nawet kiedy wstaję o 6.00 rano, zjadam dobre śniadanie, najczęściej kaszę jaglaną. Wiem, że to naładuje mnie pozytywną energią i dzień będzie lepszy, niż gdybym zjadła naprędce przygotowaną kanapkę. Od tygodnia codziennie piekę szarlotkę. Codziennie inną, bo wypróbowuję różne przepisy. W domu pachnie cynamonem, gałką muszkatołową, jabłkami. Potem piję herbatę i rozkoszuję się smakiem ciasta. Nawet, jeśli za oknem wieje i pada deszcz, czuję się szczęśliwa.

 Jest Pani współautorką książki "Lekkość". Czy lekka kuchnia może być smaczna? Moja babcia, wychowana na przedwojennej kuchni krakowskiej, zawsze mówiła, że do zupy trzeba koniecznie dodać łyżkę masła...

 Tak, może być smaczna. W książce "Lekkość" proponuję smaczne, niskokaloryczne przepisy głównie dla kobiet, które chcą dbać o siebie, ale nie poprzez stosowanie radykalnej diety i katowanie się na siłowni. Wychowałam się na kuchni francuskiej, która lubi śmietanę, jaja, sery... Kocham parmezan i makarony. Wszystko polega na zachowaniu rozsądnej równowagi. Nie chodzi o to, by jeść tylko jaglankę:)

 Z jaglanką to ja mam problem. Ściśle rzecz biorąc, mam problem z gotowaniem kaszy jaglanej na śniadanie, kiedy nie mogę otworzyć porządnie oczu...

 Jest wiele pomysłów na zdrowe śniadanie. Proszę spróbować owsianki. Wieczorem należy płatki owsiane namoczyć w tłoczonym na zimno soku jabłkowym. Rano wystarczy je tylko zagotować, potem dodać cynamon, miód, chipsy jabłkowe. Podaję przepis na takie śniadanie w mojej najnowszej książce "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni".

 Czy opisane w niej dania przetestowały dzieci?

Tak. Przygotowywały i próbowały. I świetnie się zawsze bawiły. Zresztą - wbrew temu, co się mówi - dzieci lubią i warzywa, i kasze. Trzeba im tylko wszystko wytłumaczyć i pokazać, np. z czego powstaje pesto, jak wyglądają liście szpinaku...

 Czy tę książkę kulinarną dla rodzinnego gotowania możemy uznać za wkład w kształtowanie smaku młodego pokolenia?

Można tak powiedzieć. Smaki dzieciństwa kształtują nasze upodobania na całe życie. Dobrze by było, gdyby świadomosć, jak ważna jest zdrowa dieta wynosiły z rodzinnego domu.

 Książka ma inspirować do twórczej i radosnej zabawy rodziców z dziećmi? Czy w Pani rodzinie była tradycja wspólnego gotowania?

 W moim rodzinnym domu była tradycja przesiadywania w kuchni. Kuchnia była centrum naszego życia.

 Książka "Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni" jest siostrzanym projektem, jako że rysunki wykonała Pani siostra Agata, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych. Kiedyś wspólna zabawa, teraz wspólna twórcza praca?

 Któregoś dnia po emisji odcinka Master Chef Junior zadzwoniła do mnie młodsza siostra Agata, która interesuje się ilustracją dziecięcą, z pomysłem na książkę kucharską dla dzieci. Pracowałyśmy nad tym projektem kilka miesięcy, komponując przepisy, planując rebusy, krzyżówki, opracowując ciekawostki, wyszukując kulinarne triki, rysując ilustracje. Wreszcie przedstawiłyśmy nasz pomysł na książkę w wydawnictwie. Spodobał się. Jestem dumna z naszej współpracy.

 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czy to Pani odpowiada za świąteczne menu?

 Wigilię i święta spędzamy w niewielkim gronie rodzinnym. Dzielimy się obowiązkami. Agata odpowiada za dekorację domu i stołu. Ja zwykle piekę ciasta: makowce i serniki. Rodzice przygotowują potrawy z ryb. Słowem, świąteczne menu to efekt pracy zespołowej.

Rozmawiał(a): Magda Kaczyńska

Atlas kanapek świata 1 Atlas kanapek świata Adrianna Ewa Stawka Paweł Loroch
42,22 49,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Przetwory z warzyw 1 Przetwory z warzyw Jolanta Bąk
16,91 19,99
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Przez żołądek do zdrowego serca. Część 1 1 Przez żołądek do zdrowego serca. Część 1 Michael Montignac
24,11 28,50
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
365 obiadów na polskim stole Wyprzedaż 1 365 obiadów na polskim stole Ewa Aszkiewicz Romana Chojnacka
27,93 39,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego 1 Doskonała kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego Marek Łebkowski
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia polska. Potrawy z grilla Wyprzedaż 1 Kuchnia polska. Potrawy z grilla Ewa Aszkiewicz
21,07 24,90
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia kresowa z Podlasia 1 Kuchnia kresowa z Podlasia Adrianna Stawska
40,19 47,50
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Wielkanoc w polskim domu Wyprzedaż 1 Wielkanoc w polskim domu Zbigniew Przybylak
8,91 9,90
Rabat 10% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki chili 1 Diabelska kuchnia. Aromatyczne, szalone, pikantne. Papryczki... Michael Harwood
19,90 39,90
Rabat 50% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Pasja pokoleń. Sto lat kuchni rodziny Mannów Wyprzedaż 1 Pasja pokoleń. Sto lat kuchni rodziny Mannów Bożenna Mann
41,99 59,99
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Jak to wypić Wyprzedaż 1 Jak to wypić Victoria Moore
14,63 35,90
Rabat 59% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni 1 Pyszności. Kulinarne pomysły dla małych szefów kuchni Anna Starmach
32,18 42,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka i przepisy 1 Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka i przepisy Katarzyna Karus-Wysocka Iwona Wierzbicka
40,50 54,00
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Razem w kuchni 1 Razem w kuchni Zosia Cudny
37,43 49,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt 1 U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt Marta Jas-Baran Tamara Chorążyczewska
22,43 29,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 1 Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej Katarzyna Bosacka
33,68 44,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie Nowość 1 Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić pr... Monika Walecka
36,75 49,00
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Pyszne 25. Nowa porcja przepisów 1 Pyszne 25. Nowa porcja przepisów Anna Starmach
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Zielone koktajle. 365 przepisów 1 Zielone koktajle. 365 przepisów Opracowanie zbiorowe
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Gotuj, karm i kochaj 1 Gotuj, karm i kochaj Natasza Socha Monika Paluszkiewicz
14,01 39,90
Rabat 65% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu 1 Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu Deb Perelman
52,43 69,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Kuchnia polska 1 Kuchnia polska Praca Zbiorowa
52,46 69,95
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Dieta bez węglowodanów 1 Dieta bez węglowodanów Iwona Czarkowska
3,37 4,49
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka 24h!
Dalmacja. Książka kucharska 1 Dalmacja. Książka kucharska Robert Makłowicz
41,93 59,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka 24h!