Koszyk 0

Odżywcza kuchnia i radość z życia i każdej pojedynczej chwili

Książka "Na zdrowie!" autorstwa znanej blogerki kulinarnej, Elizy Mórawskiej, jest odpowiedzią na potrzeby współczesnej, idealnej gospodyni: czytelnik na kartach książki znajduje fantastyczne ilustracje smakowitych i zdrowych dań wraz z przepisami. Kilkadziesiąt receptur opatrzonych fotografiami na widok których ślinka cieknie każdemu smakoszowi? Również wyszukana oprawa edytorska sprawia, że książka ta jest nie tylko cennym źródłem wiedzy kulinarnej, ale także swoistym poradnikiem lifestylowym. Autorka uczy swoich czytelników nie tylko odżywczej kuchni, ale także radości z życia i każdej pojedynczej chwili. Geniusz autorki potwierdza liczba fanów jej bloga. White Plate jest jednym z najbardziej poczytnych adresów internetowych polskiej sceny kulinarnej: miesięcznie odwiedza ją około 100 tysięcy wiernych fanów, a liczba ta diametralnie wzrasta w okresach przedświątecznych. Dania nieznane, nowe, oraz wariacje na temat tradycyjnej kuchni ? wszystko to można znaleźć w jednej książce.

Fragment

Niemal co sezon ukazują się nowe książki z nowymi dietami, będącymi wynikiem kolejnych, czasem sensacyjnych badań. W jednym sezonie zabrania się mąki pszennej, w kolejnym nabiału, a w jeszcze innym – tłuszczu. Tymczasem dieta człowieka kształtowała się przez tysiąclecia. Nasze nawyki żywieniowe powstały w odpowiedzi na klimat, w jakim żyliśmy, i warunki, jakie nam towarzyszyły. Dawniej wiedza ta przechodziła z pokolenia na pokolenie. Drobne dolegliwości leczono domowymi sposobami, a dopiero później sięgano po leki z apteki. Przewód pokarmowy dostosowuje się do nowej diety powoli, to długi proces. Dziś dawne tradycje poszły w zapomnienie na rzecz suplementów, cudownych diet i leków reklamowanych na każdym kroku. Możemy ślepo podążać za tymi trendami, nie zapominając jednak, że eksperymentujemy na własnym organizmie. Przemysł spożywczy i farmaceutyczny to wielka machina nastawiona na zysk – wmawia się nam, że przygotowane w fabryce zupy stojące przez kilka tygodni na sklepowej półce są równie dobre jak te ugotowane w domu. Że gotowe dania przyrządzono z wyselekcjonowanych, starannie dobranych składników. Nic tylko kupować i jeść. Tymczasem nasze społeczeństwo cierpi na choroby cywilizacyjne, wśród nich na nadwagę. Wiele osób ma kłopoty ze snem albo z koncentracją. To często powód do tego, by nagle postanowić zmienić wszystko, zaczynając najczęściej od tego, co jest na talerzu.

To nie jest kolejny poradnik tego typu.

Wychowałam się na tradycyjnej, polskiej kuchni, a moje dzieciństwo przypadło na lata 80. XX w. W tamtych czasach przed wyjściem z domu jadło się śniadanie – często zupę mleczną i kanapkę. W szkole albo przedszkolu był obiad, a po powrocie do domu najczęściej dwa dania – obowiązkowa zupa i drugie. Desery jedliśmy okazjonalnie, najczęściej w niedzielę. To był zwykle domowy kisiel z owocami, galaretka albo kawałek domowego ciasta. W tygodniu sporadycznie dostawaliśmy cukierki. Przyczyna była banalna – były towarem trudno dostępnym.

Wtedy kuchnia z konieczności, a może i mądrości życiowej, była sezonowa. Lato było czasem owoców, na które się czekało, kolejnych warzyw, pomidorów, grzybów i świeżych ziół. Moja babcia zbierała wtedy na łące młody szczaw, z którego gotowała zupę. Jesienią robiło się przetwory – te dobra, które były wówczas najtańsze, zamieniało się w weki, dżemy, soki i kompoty. To właśnie wtedy kisiło się ogórki i kapustę, robiło dynię i paprykę w occie, przecier pomidorowy. Pamiętam rodzinne zgromadzenia, podczas których wspólnie drylowaliśmy wiśnie albo obieraliśmy warzywa ze skóry.

Mam bardzo duży sentyment do tych spotkań i do tamtej kuchni. Jawi mi się jako ta, po której czułam się syta i szczęśliwa.

Później obserwowałam, jak tradycyjne dania były powoli wypierane przez nowości, a nasz styl życia się zmieniał. Już nie mamy czasu na śniadania w domu – zamiast tego wypijamy pospiesznie kawę z sieciówki po drodze do pracy i przegryzamy ją drożdżówką ze spożywczaka pod domem. Ale czy takie śniadanie nam służy? Czy czujemy się po nim dobrze?

Przez 18 lat mojego dorosłego życia nie jadłam mięsa. Zdarzało mi się wtedy nie jeść przez cały dzień, a potem na wieczór opychać się ciastem, pić w ciągu dnia wiele kaw latte. Czy czułam się wtedy dobrze? Przede wszystkim czułam się często śpiąca i bez życia. Byłam skłonna spać nawet 16 godzin na dobę.

U progu dorosłości, zanim urodziły się moje dzieci, miałam szczęście trafić do lekarza Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, który zmienił mój sposób patrzenia na odżywianie. Początkowo buntowałam się wobec kuchni, którą proponował – przede wszystkim gotowanej, ale bez nabiału. Stosowałam się do jego zaleceń przez kilka miesięcy, po czym znowu wracałam do dawnych nawyków. Z czasem jednak zauważyłam, że okresy, w których jadłam zdrowo, były najbardziej efektywne pod względem intelektualnym i zdrowotnym. Moja skóra była gładka, ja budziłam się wcześnie rano wypoczęta i nie miałam w ciągu dnia spadków energii.

Później urodziły się moje dzieci, a ja nie mogłam już pozwolić sobie na to, żeby w domu zamiast obiadu było ciasto, a lodówka była wypełniona wyłącznie żółtym serem i hummusem.

Moja starsza, dziś dwunastoletnia córka przez wiele lat była przede wszystkim na diecie wegetariańskiej, jednak jadła ryby. Dziś od czasu do czasu je rosół i produkty pochodzenia zwierzęcego. Miałam niemały problem, ponieważ jest prawdziwym niejadkiem – odmawiała jedzenia warzyw i owoców, grymasiła na niemiksowane zupy. A ja chciałam, żeby była zdrowa. Dzięki obserwowaniu mojej córki dokładnie wiem, czy zjadła w szkole obiad. Jeśli nie, wraca do domu apatyczna, naburmuszona i płaczliwa. Podobnie jest wtedy, kiedy wyjedzie na kilka dni gdzieś, gdzie może do woli jeść słodycze, sam nabiał i słodkie napoje. Młody człowiek jest jak barometr – od razu widać wszystkie błędy żywieniowe.

Moja młodsza, dziś 2,5-letnia córka od szóstego miesiąca życia jest alergikiem. Badania szpitalne wykazały, że jest uczulona niemal na wszystko. Gdybym chciała stosować się do tych zaleceń, jadłaby wyłącznie mięso wieprzowe i ryż. A ona chce próbować wszystkiego, w przeciwieństwie do starszej siostry nie zakłada z góry, że czegoś nie lubi.

Moja kuchnia dzisiaj to kuchnia równowagi – staram się zachować rozsądek, korzystać z wiedzy, którą nabyłam, gotując kiedyś z babcią, ciotkami, mamą, a potem na kursach gotowania według Pięciu Przemian. Przez całe dorosłe życie z uwagą czytałam książki poświęcone tematom odżywiania, uczyłam się, testowałam i wyciągałam wnioski. I tak jak z ogrodem, kiedy siejemy i sadzimy w nim rośliny i obserwujemy, jak rosną, to jeśli będziemy przyglądać im się z uwagą, w pewnym momencie zobaczymy, czy kierunek, który wybraliśmy, jest słuszny. Niektóre zadomowią się i będą pięknie rosły, inne będą wymagały przesadzenia, a pozostałe w ogóle zmarnieją i będziemy musieli się ich pozbyć. Podobnie traktuję gotowanie dla zdrowia – z uwagą. Dobrze wiem, jakie jedzenie mi służy, a jakiego lepiej unikać. Chcę przy tym zachować zdrowy rozsądek – uważam, że wszystko jest dla ludzi i jedzenie od czasu do czasu tego, co mniej zdrowe, niekoniecznie od razu nam zaszkodzi.

Celem tej książki jest zachęcenie Cię do gotowania w domu – zdrowych, pełnowartościowych i kolorowych dań, w których staram się unikać cukru, nabiału i białej mąki. To nie są rewolucyjne przepisy, do których musisz wyrzucić wszystko to, co masz w kuchennych szafkach, i zrobić wielkie zakupy w sklepie eko. Uważam, że nie tędy droga. Chciałabym pokazać Ci, jak małymi krokami można dojść do zdrowej kuchni, dzięki której będziesz się czuć po prostu dobrze. Dania, które przygotowałam, są proste, sezonowe i dla całej rodziny. Nie ma bowiem nic bardziej frustrującego niż gotowanie oddzielnych dań dla każdej osoby w rodzinie.

Zapraszam Cię do mojej kuchni.

Eliza

Opublikowano dzięki uprzejmości Wydawnictwa Zwierciadło.

Dania w 20 minut 1 Dania w 20 minut Opracowanie Zbiorowe
13,49 14,99
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
750 tradycyjnych polskich potraw 1 750 tradycyjnych polskich potraw Hanna Szymanderska
49,91 59,00
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni 1 Domowy wyrób wędlin. Pokaż się z dobrej kuchni
5,07
Rabat 15% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta 1 Sałatki. Kuchnia na co dzień i od święta Praca Zbiorowa
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Grillowanie dla bystrzaków 1 Grillowanie dla bystrzaków Marie Rama John Mariani
33,16 34,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia przeciwrakowa 1 Kuchnia przeciwrakowa Richard Beliveau Denis Gingras
48,93 51,50
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Birkowie od kuchni Wyprzedaż 1 Birkowie od kuchni Stefan Birek Konrad Birek
56,91 59,90
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nalewki i likiery 1 Nalewki i likiery Danuta Bartosz-Czuba
35,53 42,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pięciu Przemian 1 Jedz i żyj zgodnie z porami roku. Kuchnia roślinna według Pi... Bożena Żak-Cyran
34,51 39,90
Rabat 14% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Ozdabianie potraw 1 Ozdabianie potraw Rudolf Biller
32,06 37,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Łasuch literacki 1 Łasuch literacki Małgorzata Musierowicz
10,79 12,90
Rabat 16% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Kuchnia polska. 1001 przepisów 1 Kuchnia polska. 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Mięso i inne przysmaki z ogniska 1 Mięso i inne przysmaki z ogniska Carsten Bothe
29,61 35,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Barmańskie triki 1 Barmańskie triki David Bramwell
33,76 39,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb. Zrób to sam 1 Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb. Zrób to sam Egon Binder
21,15 25,00
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata 1 Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata Marta Dymek
62,91 69,90
Rabat 10% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka i przepisy 1 Polski przewodnik PALEO. Teoria, praktyka i przepisy Katarzyna Karus-Wysocka Iwona Wierzbicka
40,50 54,00
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Słodki zielnik Lary 1 Słodki zielnik Lary Lara Gessler
42,22 49,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą 1 Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą Małgorzata Minta
44,99 59,99
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie 1 Świeże soki z warzyw i owoców moga uratować Twoje życie
19,95 21,00
Rabat 5% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Terapia sokowa. Czas na juicing 1 Terapia sokowa. Czas na juicing Eric Quon Briana Stockton
29,60 34,99
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Wielka księga soków 1 Wielka księga soków Pat Crocker
37,43 49,90
Rabat 25% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Qmam kasze czyli powrót do korzeni 1 Qmam kasze czyli powrót do korzeni Maia Sobczak
29,93 39,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Koktajle 1 Koktajle Katarzyna Błażejewska
31,22 36,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Koktajle dla zdrowia i urody 1 Koktajle dla zdrowia i urody Katarzyna Błażejewska
29,53 34,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Doradca smaku 2 1 Doradca smaku 2 Michel Moran
26,18 34,90
Rabat 25% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!
Rób co chcesz tylko gotuj. 5 przemian w kuchni i w życiu 1 Rób co chcesz tylko gotuj. 5 przemian w kuchni i w życiu Ewa Dobek
29,53 34,90
Rabat 15% Dostępny Wysyłamy w 3-6 dni
Dom pełen smaku. Kulinarna autobiografia zwyciężczyni pierwszej edycji programu MasterChef Wyprzedaż 1 Dom pełen smaku. Kulinarna autobiografia zwyciężczyni pierws... Basia Ritz
34,93 49,90
Rabat 30% Dostępny Szybka wysyłka od 24h!